Ko su najveći investitori u nekretnine u Sarajevu - Nađi stan

Ko su najveći investitori u nekretnine u Sarajevu

| 17.10.2024 | Novogradnja

Najveći igrači u oblasti stanogradnje u Sarajevu su domaće kompanije.

Bosanskohercegovačke kompanije su u posljednjih desetak godina u velikoj mjeri izmijenile izgled grada gradnjom stambeno-poslovnih kompleksa, gdje su se formirala čitava nova naselja. Na području Sarajeva postoji još veliki broj atraktivnih lokacija na kojima bi u budućnosti mogli biti izgrađeni novi stambeno-poslovni kompleksi, što bi u velikoj mjeri moglo zadovoljiti rastuću potražnju za stanovima.

Kompanije koje su realizirale projekte na području Stupa, Otoke, oko Remize te Dolac Malte i Pofalića su Tibra Pacific, Unipromet, Unigradnja, Unioninvest, GP Butmir, Ans Drive, Benis.

“Ovo su kompanije koje mi kao posrednici najčešće vidimo na tržištu u posljednjih desetak godina i ujedno kompanije koje grade objekte koji znatno utiču na izgled grada”, za Bloomberg Adriju kaže Elvisa Pilav iz agencije za nekretnine Metropola.

Dodaje da ima tu i stranih kompanija, uglavnom u naselju Ilidža, gdje imamo veće stambeno-poslovne objekte, ali i komplekse koji predstavljaju potpuno nova naselja.

Kada je riječ o projektima čija je realizacija u toku ili u završnoj fazi, izdvajaju se savremeniji stambeno-poslovni kompleksi, gdje opet dominiraju domaći investitori. Ovo su najznačajniji projekti.

Roof Gardens

Jedan od tih projekata je Roof Gardens na Trebeviću, a investitor je Xyllion. Iz kompanije navode da je riječ o jedinstvenom konceptu življenja na jedinstvenoj lokaciji. Stanovi će biti opremljeni prvoklasnim materijalima, a stanarima će biti omogućen lak, siguran i direktan pristup garaži s 240 parking mjesta. Wellness i spa centar u sklopu Roof Gardens kompleksa bit će jedinstven u BiH, na površini od 2.000 metara i s bazenom dugim 25 metara, a bit će im dostupni i dodatni sadržaji za njegu i zdravlje tijela, kao i moderno koncipiran i opremljen fitness centar. Kompleks će imati i 24-satni videonadzor s fizičkim osiguranjem i recepcijom na usluzi 24/7. Ono što se posebno ističe je centralni trg s amfiteatrom, koji će se prostirati na 6.000 kvadrata, te je predviđeno da bude mjesto susreta, druženja, filmskih projekcija, koncerata i drugih sadržaja.

Park Residence

Još jedan sličan koncept čija je izgradnja također u završnoj fazi je na lokaciji Crni vrh u općini Centar, a investitor je kompanija Crni vrh d.o.o, na čijem je čelu bh. privrednik Emir Granov. Park Residence zamišljen je po uzoru na rezidencijalne trendove svjetskih metropola, a promijenit će vizuelni identitet Sarajeva. Stanari Park Residencea moći će uživati u raznovrsnim zajedničkim sadržajima namijenjenim isključivo njima i njihovim posjetiocima, među kojima se ističu zatvoreni i otvoreni bazen, spa i fitness centar, zatvoreni multifunkcionalni prostor za sportske aktivnosti, unutarnja dječija igraonica te vanjsko dječije igralište. Na raspolaganju će im biti i Gallery shopping mall sa sadržajima koji će odgovoriti na svakodnevne potrebe stanara i lokalne zajednice. Sigurnost stanovnika je jedan od prioriteta, a ona je postignuta implementacijom 24-satnog videonadzora i fizičkim osiguranjem uz istovremeno poštivanje privatnosti svakog stanara. Dodatni benefit jeste glavna recepcija, a stanari će imati na raspolaganju concierge, vallet parking i bellboy uslugu.

Green City

U početnom stadiju je izgradnja kompleksa Green City u naselju Pofalići, općina Novo Sarajevo. Investitor ovog projekta je kompanija Green City Sarajevo, koju je osnovao Nedim Čaušević, inače vlasnik kompanija Teloptic i Milkos, kao i Importanne centra, te Farme Spreča u Kalesiji. U međuvremenu se Čauševiću priključila kompanija Interkonzum iz Tuzle, s kojom sada popola dijeli vlasništvo u Green Cityju.

“Kompleks je osmišljen kao mjesto koje stanarima i korisnicima nudi priliku za druženje i aktivnosti na otvorenom, u srcu grada. Pored terena za igru i dječijih igrališta, aktivirali smo i krovove kao tačke susreta, te svakom od njih dali drugačiju temu”, navodi se na stranici kompanije.

Kompleks će se sastojati od pet funkcionalno odvojenih objekata, od kojih su četiri stambeno-poslovna i jedan isključivo poslovnog karaktera. Prostirat će se u pravcu zapad – istok, što omogućava da stanovi i poslovni prostori budu pretežno orijentisani na sjever (ka ulici Put Života) i jug (ka naselju Pofalići). Kako se navodi na stranici, ovakav položaj kompleksa donosi još jednu pogodnost – stvaranje unutrašnjeg zelenog pojasa, zaštićenog prostora za odmor, druženje i relaksaciju, koji, skupa s ozelenjenim krovovima i terasama čini ovaj prostor ‘zelenim gradom’. Kompletan kompleks imat će 777 stanova i oko 900 garažnih mjesta. Procjene kažu da će u ovom području stanovati od 2.100 do 2.500 građana, a investitor navodi da će saobraćaj biti riješen izgradnjom kružnog toka na raskrsnici Humske ulice, a bit će riješeno i pitanje prilaza do svih garaža, kao i izlaz na glavnu cestu.

Moj kvart

Investitor Emam, također bh. kompanija, na adresi Marka Marulića bb, lokacija Socijalno, gradi kompleks Moj kvart, koji će sadržavati stambenu zgradu sa 220 stanova različitih struktura, na 20 etaža. Tu su četverosobni, trosobni i dvosobni stanovi, kao i stanovi s galerijom, koji se nalaze na 20. spratu. Stambeni kompleks Moj kvart raspolagat će stanovima od 39,02 do 158,17 kvadratnih metara. Uz kvalitet konstrukcije i materijala, glavni kvalitet ovog objekta je u funkcionalnosti i prostornom rasporedu. Realizacija je trenutno u početnoj fazi.

Maho Taso, direktor agencije za nekretnine Prostor, za Bloomberg Adriju kaže da se do kraja ove – početkom naredne godine očekuje da bi mogla početi izgradnja novog većeg projekta kompanije Bulevar d.o.o, na adresi Krupska ulica u općini Novo Sarajevo.

“S obzirom na to da su ovo projekti novogradnje s prilično velikim ukupnim brojem stambenih jedinica, ako bi se realizovali uporedo i u nekom periodu od narednih 18-24 mjeseca, vjerujemo da bi mogli značajno uticati na stabilizaciju cijena nekretnina na sarajevskom tržištu”, dodaje Pilav.

Atraktivne lokacije

Oba naša sagovornika su saglasna da na području Sarajeva ima još lokacija koje bi mogle biti zanimljive investitorima.

“Sarajevo još uvijek ima veći broj atraktivnih lokacija, pri čemu se može reći da su sve gradske općine zastupljene s barem jednom ili više većih lokacija pogodnih za gradnju stambenih kompleksa”, ističe Taso.

Pilav navodi da područje općine Novo Sarajevo, naročito potez Čengić Vila – Pofalići ima fantastičan potencijal za gradnju, jer infrastruktura već postoji, a radi se o lokacijama koje trenutno predstavljaju ne tako lijepu zonu ove općine.

“S druge strane, ovo područje ujedno predstavlja najatraktivniji dio grada za stambenu gradnju i porodični način života, za kojim tržište trenutno čezne”, naglašava, “samo je neophodno uporedo raditi na razvoju infrastrukture, naročito ako želimo gradnju velikih kompleksa i strane investitore”.

Isto misli i Taso.

“Da bi se privukli ozbiljni strani investitori, potreban je mnogo veći stepen saradnje na relaciji općina/ kanton/ javna (komunalna) preduzeća – investitor, što podrazumijeva jasnije, transparentnije i jednostavnije upravne procese ishođenja urbanističkih/ građevinskih dozvola, uključujući komunalne priključke”, zaključuje Taso.

Izvor: Mirela Haskić-Suša, Bloomberg Adria