Edin Džeko i Amer Bukvić grade zgradu u centru Sarajeva, imat će osam spratova - Nađi stan

Edin Džeko i Amer Bukvić grade zgradu u centru Sarajeva, imat će osam spratova

| 21.10.2023 | Novogradnja

Kapiten nogometne reprezentacije BiH Edin Džeko i bivši direktor BBI banke Amer Bukvić osnovali su firmu koja je investitor buduće stambeno-poslovne zgrade koja je planirana iza Sarajevo City Centra (SCC).

Kompanija pod nazivom “Premier Investment Group” ima kapital od 10,9 miliona KM, a koji su po pola uložili osnivači Džeko i Bukvić. U upravi firme su suprug Edinove sestre, Emir Đerekarac i supruga Amera Bukvića, Amina Bukvić-Kulović.

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo izdalo je 17.12.2013. godine urbanističku saglasnost za izgradnju objekta koji, kako saznajemo, treba imati osam spratova.

U idejnom projektu iz 2013. godine navodi se da će objekat imati garaže koje se protežu na dva podzemna sprata, šest spratova i potkrovlje.

Međutim, zbog sudskog spora investitori Edin Džeko i Amer Bukvić su na izgradnju čekali sve do sada.

Kako je u izjavu za Klix.ba rekao resorni ministar Almir Bečarević firma “Bosna sport” je uložila žalbu na izdatu saglasnost 2013. godine.

“Oba postupka su izgubili, tako je 5.8.2022. godine izdato odobrenje za građenje. Nakon toga je opet bila uložena žalba i sud je 19.6. 2023. godine presudio u korist investitora. Nakon toga je 7.7.2023. stavljena klauzula pravosnažnosti i Rješenje o građenju je postalo pravosnažno. Ja sam stavio svoj potpis na pravosnažnost na gospodina, što do sada nisam znao, nisam obraćao pažnju da su investitori gospodin Džeko i gospodin Bukvić. Stekli su se uslovi da investitori krenu u gradnju spomenutog objekta”, rekao je Bečarević.

Ovo nije prvi Džekin izlet na tržištu nekretnina no sada mu je partner bivši direktor BBI banke koji radi u Islamskoj razvojnoj banci u Džeddi.

Izvor: A. Ku. Klix