Fotografisanje nekretnina - Kako napraviti dobre fotografije stana ili kuće? - Nađi stan

Fotografisanje nekretnina – Kako napraviti dobre fotografije stana ili kuće?

| 24.04.2023 | Savjeti

Kad „skrolujete“ po telefonu ili računaru, prva stvar koju ćete primijetiti na nekoj stranici je slika. Zato je važno da fotografije vašeg stana ili kuće koju prodajate/izdajete izgledaju što atraktivnije, kako bi nekom mogle da skrenu pažnju da se zaustavi na njima.

Kad gledamo oglase, slike su prve koje će nam skrenuti pažnju i koje ćemo uočiti. Ako budu dopadljive, zastaćemo i pogledati naslov, a ako on bude zanimljiv, pogledaćemo i tekst. Dakle, slike su prvi “mamac” za pažnju potencijalnog čitaoca oglasa, a samim tim i potencijalnog kupca/klijenta. Ako propustimo priliku da mu skrenemo pažnju slikom, “izgubili” smo ga u konkurenciji onih oglasa čije slike su atraktivnije…

Međutim, slike su važne i zbog još jedne stvari. Na osnovu slika koje prvo vidimo, u velikoj mjeri stičemo utisak o cjelokupnoj ponudi. A svi dobro znamo da nikad nemamo drugu priliku da ostavimo prvi utisak…

Zato vam dajemo 𝟱 𝘀𝗮𝘃𝗷𝗲𝘁𝗮 kako da napravite dobre fotografije:

1) Pripremite prostor – Prije nego što počnete fotografisati, pobrinite se da je stan čist, uredan i dobro osvijetljen. Sklonite sve nepotrebne stvari kako bi prostor izgledao prostraniji. Posebno se potrudite da smaknete lične stvari koje imaju veliku emotivnu vrijednost (npr. porodične fotografije sa zidova) jer će to otežati potencijalnom kupcu/klijentu da se identifikuje sa prostorom, tj. da se zamisli/projektuje u njemu. Stavite na sto zdjelu sa voćem ili vazu sa cvijećem, kako bi prostor izgledao ljepše, prirodnije i “toplije”. Poneki ukrasni predmet ili nekoliko knjiga na polici takođe mogu ostaviti pozitivan utisak, ali nemojte pretjerivati sa njima.

2) Napravite dovoljan broj fotografija – Preporučujemo da svaku prostoriju slikate iz najmanje dva različita ugla (pri tome stanite u krajnji ugao prostorije da slika bude što “šira”). Fotografije slikane iz “širokog ugla” čine prostor prostranijim i privlačnijim. Sa dovoljnim brojem fotografija pomažete potencijalnom kupcu/klijentu da dobije što bolju predstavu o vašem stanu ili kući.

3) Obratite pažnju na detalje – Pored slika iz “širokog ugla”, napravite nekoliko slika sa detaljima kojim želite da istaknete prednosti ili specifičnosti stana. To može biti kvalitetna kuhinja, ugradbeni ormari, video nadzor, protivprovalna vrata, klima.

4) Pogled kroz balkon i okruženje – Ako imate balkon, slikajte pogled kroz njega. Takođe, ne zaboravite slikati spoljašnji izgled zgrade (ili dvorište kuće), kao i ulaz u zgradu, hodnik, lift ako postoji.

5) Slikajte po danu kad je svjetlo najjače – Prirodno svjetlo je najbolje za fotografisanje nekretnina, pa zato pokušajte slikati tokom dana kada je sunce najsjajnije. Dignite roletne i razmaknite zavjese da u prostorije uđe dovoljno dnevnog svjetla.

Sa čim ćete napraviti fotografije nije toliko bitno, sve dok su one dovoljno oštre, imaju dovoljno svjetla (ni pretamne, ni presvijetle) i lijepe boje, uz dovoljnu rezoluciju. Naravno, bolji (DSLR) foto aparati sa širokim objektivom i blicem omogućuju i kvalitetnije fotografije, ali sa većinom mobilnih telefona takođe možete napraviti sasvim dobre fotografije.

Na kraju, da podsjetimo na nekoliko detalja u vezi sa postavljanjem slika uz oglase na Portalu Nađi stan.

Fizička lica mogu dodati ukupno 7 slika (samo prvih 7 slika koje unesete će biti vidljive). Pravna lica mogu besplatno unijeti 7 slika, a dodatne slike plaćaju. Preporučujemo da ovo maksimalno iskoristite, jer su iskustva pokazala da su broj i kvalitet slika među najvažnijim faktorima pri ocjeni atraktivnosti nekretnine.

Klikom na simbol slike, dodajete ih sa Vašeg računara ili telefona. Možete mijenjati redoslijed prikazivanja slika njihovim jednostavnim prevlačenjem (drag & drop), vodeći računa o tome da će prva slika u nizu (sa narandžastim rubom) biti prikazana kao glavna – naslovna slika. Ako želite da neku sliku izbrišete, kliknite na znak x koji se nalazi u njenom gornjem desnom uglu. Jedna od postavljenih slika može biti tlocrt.

Dobra “dopuna” fotografijama je i video klip koji možete snimiti krećući se polako iz prostorije u prostoriju, pri čemu lagano prolazite kamerom kroz prostorije. Na portalu Nađi stan takođe možete postaviti link do video klipa kojeg ste snimili, što svakako pomaže da Vašu nekretninu predstavite na najbolji mogući način.