Počeli radovi na novom modernom stambeno-poslovnom kompleksu u Sarajevu - Nađi stan

Počeli radovi na novom modernom stambeno-poslovnom kompleksu u Sarajevu

| 29.12.2022 | Novogradnja

Gradnja stambeno-poslovnog kompleksa Green City, planiranog na lokaciji bivšeg Milkosa u sarajevskom naselju Pofalići, uspješno je započeta prvom fazom u izgradnji, a to je priprema terena.

Detalje početka radova i planove za dalje otkrio je Nedim Čaušević, vlasnik firme “Teloptic”, koja u svom vlasništvu ima “Milkos”, kao i kompaniju “Green City”, koja je investitor ovog projekta.

Još u proljeće 2020. godine najavljen je početak gradnje ovog stambeno-poslovnog kompleksa, međutim radovi su započeti tek sada. Zanimalo nas je zašto je to tako.

“Jako su duge procedure dobivanja dozvola, od urbanističkog plana, preko idejnog projekta, urbanističke saglasnosti do građevinske dozvole, to je stvarno dug proces”, tvrdi Čaušević.

Zvanično su započeti radovi, kaže nam Čaušević, a za sada su zadovoljni kako sve napreduje.

“U toku je rušenje objekata, to nam radi firma iz Visokog, zadovoljni smo kako to napreduje. Ima još posla, s obzirom da imaju i podzemne etaže. Uglavnom radi se o rušenju 16 objekata. Poslje toga u narednim godinama ide kopanje garaža i tako dalje”, otkriva nam Čaušević.

Green City je stambeno-poslovni kompleks, a kako je kazao Nedim Čaušević, radi se o četiri bloka iznad zemlje, svaki objekat ima prizemni dio, koji je namijenjen za poslovne prostore, od samoposluga, pa do svega onoga što je potrebno ovakvom naselju. Planirana je i gradnja igraonica, vrtića, kao i mnogih zanatskih objekata.

“Prema urbanističkom planu imamo 777 stanova i nešto iznad 900 garažnih mjesta”, objašnjava Čaušević.

Procjene kažu da će u ovom području stanovati od 2.100 do 2.500 građana, što nas dovodi do pitanja brojnih saobraćajnih problema. Čaušević nam je objasnio da se o tom problemu posebno pažljivo mislilo, te da će on biti riješen.

“Vrlo je važno naglasiti da će saobraćaj biti jako dobro regulisan. Bit će izgrađen kružni tok na rasnikrnici Humske ulice. Također, bit će riješeno i pitanje prilaza do svih garaža, kao i izlaz na glavnu cestu. Na taj način i uz pomoć kružnog toka bit će riješen problem gužve u tom dijelu”, otriva nam naš saogovornik.

Za sada je nemoguće govoriti o završetku ovog projekta, s obzirom da su radovi tek na početku.

“Mi radimo prvu zgradu s podzemnim dijelom koji ima tri etaže ispod zemlje. Još uvijek svodimo računice, ali pretpostavljam da će izgradnja prve zgrade trajati preko dvije godine. Najteži dio gradnje je podzemna gradnja, a gornji dio već ide lakše. Nakon toga ćemo pratiti stepenasto građenje i ostalih objekata”, rekao je naš sagovornik.

Nedim Čaušević nam je također otkrio i da se cijene kvadrata neće puno razlikovati od okolnih i neće se mjeriti sa cijenama u sadašnjim zgradama koje su prilično visoke.

“Nemamo još definisane cijene, ali zasigurno mogu reći da ćemo pokušati biti konkurentni”, kazao je Čaušević.

Izvor: Sarajevo Construction