Počinje izgradnja luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa “Crystalico” u Tuzli - Nađi stan

Počinje izgradnja luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa “Crystalico” u Tuzli

| 17.01.2023 | Novogradnja

Informacija koja se pojavila u javnosti sredinom prošle godine da na zemljištu nekašnjeg kompleksa Livnice u Tuzli počinje izgradnja luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa “Crystalico”, prema saznanjima portala Tuzlainfo.ba, ovih dana je dobila i konačnu potvrdu.

Prema informacijama kojima raspolaže portal Tuzlainfo, ARBA – Crystalico od izvođača radova, čije bi mašine uskoro trebale ući u gradilište, očekuju da do prvih proljetnih dana u potpunosti očiste teren i pripreme ga za izgradnju prve, najmanje zgrade ovog kompleksa, koja će imati 34 sprata.

Investitor je već ranije potvrdio da mu je izdata urbanistička i lokacijska dozvola, a do prvih pogodnih proljetnih dana za gradnju, sva dokumentacija bi trebala biti završena.

Predstavnici ARBA – Crystalico su također ranije potvrdili da će sa izgradnjom prve zgrade krenuti i sa izgradnjom šetnice i prvog segmenta budućeg šoping centra”.

Projekat je koncipiran kao grad u gradu, gdje su sve zgrade povezane što omogućava da se šetate od jedne zgrade do druge, uređenom šetnicom kojom će biti povezane. Šetnica koja je planirana da bude na prvom nivou povezat će okolne zgrade a na njoj će biti smješteni ugostiteljski i objekti zabavnog sadržaja. Na donjim nivoima nalazit će se šoping centar do kojeg će se moći doći iz svih zgrada.

Cijeli projekat, koji je najavljen na 11. Sarajevo Business Forumu 2022. godine, a čija se vrijednost mjeri stotinama miliona KM, trebao bi biti završen za deset godina, a djelo je arhitektonskog studija / ADS Studio Sarajevo, dok je autor Faruk Kapidžić, Bsc. Arh.

-Obzirom na jedinstvenu lokaciju u centralnom dijelu grada sa nevjerovatno dobrom pozicijom, razmišljanja o budućem rješenju kompleksa su se kretala isključivo u okviru specijalne i jedinstvene arhitektonsko urbanističke cijeline koja pored zadatka da riješi sve funkcionalno tehničke potrebe grada i njegovih građana, bilo u užem ili širem okruženju, ima za cilj i postavljenje nekih za naše uslove novih arhitektonskih izražaja koji trebaju i moraju biti gotovo skulpturalnih razmjera i kao takvi postati reper cijelog grada te u budućnosti biti nosilac savremenog razvoja šireg okruženja , kompletnog grada, pa i cijele države. Ovakvi grandiozni urbani zahtjevi trebaju imati prije svega dobru, jaku i kvalitetnu ideju, a takva ideja mora imati podršku i vjerovanje prije svega stručnih ljudi, a potom i nvestitora te na kraju organa vlasti. Kao takva, ideja može da zaživi prije svega u glavama ljudi, a potom uz malo sreće i na lokaciji – napisao o ovom projektu  Faruk Kapidžić.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Tuzle na sjednici koja se održala 2019. prihvatilo jeRegulacioni plan Irac-jug koji je otvorio mogućnost za izgradnju ovog savremenog stambeno-poslovnog objekta.

Izvor: Tuzlainfo