Sarajevo dobija nove stambeno-poslovne zgrade: Ovo su detalji projekta "Novo Mojmilo" - Nađi stan

Sarajevo dobija nove stambeno-poslovne zgrade: Ovo su detalji projekta “Novo Mojmilo”

| 14.01.2024 | Novogradnja

Na području općine Novi Grad, tačnije u sarajevskom naselju Mojmilo, uskoro bi trebala početi gradnja novih stambeno-poslovnih zgrada pod nazivom “Novo Mojmilo”, koje projektuje arhitekta Amir Vuk Zec.

Zgrade će, kako je planirano, biti izgrađene uz ulicu Safeta Hadžića, u naselju Mojmilo.

Tim povodom, u razgovoru za Klix.ba direktor kompanije MFC Muhamed Emin Fattah govorio je o detaljima samog projekta kao i njegovom utjecaju na cjelokupno okruženje.

Na početku razgovora, direktor MFC-a govorio je o tome kada bi radovi na ovom projektu trebali započeti.

“Početak radova je planiran krajem aprila odnosno početkom maja. Ono što već naznačavamo kupcima jeste da se Lamela 1 završava za 24 mjeseca od početka gradnje. Dajemo sebi i šest mjeseci prostora, pri potpisivanju ugovora, za etažiranje i tehnički prijem”, navodi direktor.

Kada je riječ o saradnji sa Općinom Novi Grad, iz kompanije ističu kako nikakvih problema nije bilo kada je riječ o dozvolama koje se tiču objekta i da je sve rađeno po regulacionom planu i uz saglasnost općine.

“Nikakvih problema nismo imali jer postoji regulacioni plan na toj parceli i radilo se po tom planu. Općina nam je izašla u susret jer se sve radilo po planu. Platili smo i prvi dio rente, ostatak će se platiti u narednom periodu shodno našem dogovoru sa opštinom. Imamo izdatu urbanističku dozvolu, pravosnažnu, i već je prodato ili rezervisano 15-20 apartmana”, navodi u razgovoru.

O kakvim apartmanima se radi?

Kako je naglašeno u opisu projekta, kompleks čine dvije lamele (I i II) sa zasebnim ulazima, ukupno 119 poslovnih apartmana i 119 garažnih mjesta. Veličine apartmana se kreću od 40 do 150 metara kvadratnih. Projekat krasi devet dvoetažnih apartmana kao i dva penthousea.

“Ovdje se radi o poslovnim apartmanima. Ono što njih karakteriše, za razliku od samo stambenih apartmana, jeste da njihova namjena može automatski biti i poslovna u smislu da se mogu koristiti za izdavanje, mogu se u njima otvarati ordinacije ili kancelarije. U slučaju stanovanja, potrebno je predati zahtjev za izmjenu priključka električne energije kako bi se umanjila tarifa. U kompleksu će biti restoran i teretana koja je zamišljena da bude isključivo za stanare kompleksa”, pojašnjava.

Kada je riječ o samim apartmanima, direktor kompanije je govorio o tome koji će se materijali koristiti u izgradnji.

“Fasada će biti od malih keramičkih pločica, a termička izolacija će na zgradi biti od staklene vune, a ne od stiropola. Ono što je bitno navesti jeste da će ulazi u garaže, ali i sav kompleks biti pod kamerama i da ćemo imati sistem za otapanje snijega na ulazu u garaže. U prizemlju će biti ugrađena aluminijska stolarija visokog kvaliteta, a na spratovima PVC koja će zadovoljiti koeficijent zvučne izolacije 37, odnosno 39 decibela, a ovi profili se smatraju i najboljim na tržištu. Takvi profili su nam bitni jer će u budućnosti doći do širenja saobraćajnice Safeta Hadžića i nama je bitno da budućim korisnicima apartmana obezbijedimo mir i kvalitetan boravak unutar apartmana”, ističe direktor kompanije.

Također, naveo je i to kako će apartmani biti građeni iznad standarda.

“Haustori neće biti klasični. Radit ćemo na uređenju haustora, nešto slično hotelskim sistemima, a kako će tačno izgledati definisat će se kroz glavni projekta koji priprema Studio Zec koji radi sa nama na ovom projektu. Apartmani će koristiti toplotne pumpe za grijanje i hlađenje sa podnim grijanjem u cijelom apartmanu. Visina apartmana je iznad standarda, neće biti 2,60 već 2,80 do 2,90 metara unutar samog stana. Koristit će se ‘francuski’ stil prozora, a keramika u kupatilima će biti prve klase italijanska, sanitarije iz sistema Grohe ili Geberit, a instalacije VIK-a iz sistema silent. Apartmani će biti opremljeni smart sistemom. Također će biti ugrađeni prvoklasni parketi”, ističe.

Na kraju razgovora, s obzirom na specifičnost lokacije i okolne objekte i privatne kuće, direktora kompanije MFC pitali smo i o ovoj problematici te da li će izgradnja zgrada predstavljati problem za privatne objekte.

“Objekti su dovoljno udaljeni po zakonskim regulativama. Ono što ih odlikuje jeste da čak sjena siluete objekata neće padati na okolne kuće već na put i samim tim okolni objekti neće biti zaklonjeni od sunca. Napomenuo bih i to da lokaciju krasi i otvoreni pogled, jer nigdje u blizini objekata nema niti će biti stambeno-poslovnih zgrada koje mogu ugroziti buduće stanare u našem kompleksu. Također je bitno napomenuti da je Opština Novi Grad napravila novo šetalište i park ‘Eko kuća i šume Mojmilo’ i da se kompleks nalazi u samoj blizini tog parka, što dodatno poboljšava kvalitet ove lokacije kako budućim stanarima u našem kompleksu tako i postojećim stanarima u okolnim objektima. Bitno nam je da poštujemo zakonske regulative i nastojimo da poštujemo pravila struke pri izgradnjih samih objekata”, zaključio je Muhamed Emin Fattah.

Izvor: V. K. Klix