20 miliona KM za rješavanje stambenog pitanja mladih u FBiH - Nađi stan

20 miliona KM za rješavanje stambenog pitanja mladih u FBiH

| 10.04.2024 | Finansiranje i krediti

Na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom se Union banci Sarajevo odobrava kredit po subordiniranim uslovima iz sredstava utvrđenih budžetom FBiH za 2023. godinu u iznosu od 20 mil KM.

Sredstva će se, kako se navodi u saopštenju, koristiti za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja, a odobravaju se Union banci na kreditnoj osnovi s rokom dospijeća od 25 godina, te fiksnom kamatnom stopom od 0,1% godišnje.

Ovom odlukom, kako je navedeno, u značajnoj mjeri će se doprinijeti nastavku rješavanja egzistencijalnih pitanja stanovništva, što će utjecati na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji. Također, doprinijet će se zadržavanju društveno odgovornog pristupa kreditiranju i podršci oporavku privrede u oblasti stanogradnje od negativnih ekonomskih posljedica.

U obrazloženju odluke istaknuto je da su efekti formiranja dugoročnog stabilnog portfolija rezultat saradnje Vlade Federacije BiH, kao većinskog vlasnika Union banke, i ove banke, između ostalog, i po osnovu ugovora o kreditu po subordiniranim uslovima koji se realiziraju već sedmu godinu uzastopno, odnosno od 2018. godine.

Kako se navodi, u prošloj godini formiran je kreditni portfolio čiji rezultat je 201 odobreni kreditni zahtjev u ukupnom iznosu od 28 mil KM, a prosječan iznos kredita po zaprimljenim zahtjevima je 142 hiljade KM. Prosječna starosna dob korisnika kredita je 30,5 godina, a korisnici kredita dolaze iz više od 33 grada i naselja u Federaciji BiH.

Izvor: eKapija