Cijene nekretnina u Kantonu Sarajevo porasle čak 30 posto, provjerili smo kada će pasti - Nađi stan

Cijene nekretnina u Kantonu Sarajevo porasle čak 30 posto, provjerili smo kada će pasti

| 12.10.2022 | Novosti

Uticaj inflacije u svijetu odrazio se na brojne segmente, pa tako je evidentan i na tržištu nekretnina u BiH. Agenti za nekretnine “m²” agencije, sa iskustvima više od 10 godina u branši Vedad Strujić i Zlatko Tičić su govorili o tržištu nekretnina u Kantonu Sarajevo.

Iz predmetne analize je, tvrde, evidentno da su prosječne cijene porasle za 15%, dok je porast cijena građevinskog materijala u kombinaciji sa inflacijom uzrokovao porast pojedinih nekretnina čak i do 30% u odnosu na početak 2021. godine.

Šta sve utiče na tržište nekretnina?

“Imajući u vidu da je u SAD-u već počela recesija i zabilježen blagi pad cijena nekretnina, moguće je očekivati da će se isto desiti i u BiH, ali vjerovatno tek za više od godinu dana, s obzirom da su prijašnje recesije “kasnile” za našom zemljom po godinu ili dvije, kao što je to bio slučaj sa početkom recesije u SAD-u 2007. godine, čiji su se efekti odrazili na BiH u značajnijoj mjeri tek nekoliko godina kasnije”, navode iz agencije “m²”.

Također, cijene će zavisiti i od visine kamatnih stopa kod komercijalnih banaka i koliko će Agencija za bankarstvo moći uticati na rast istih, odnosno na regulaciju bankarskog sektora za stambene kredite.

Svakako, dodaju, globalne prilike, pogotovo Evrope i SAD-a utiču na naše tržište nekretnina.

“Interesantno je pratiti kako će se razvijati platni promet i trend kupovine nekretnina preko kripto valuta, što je već omogućeno u u pojedinim zapadnim zemljama, dok u BiH još uvijek nema naznaka da bi takav sistem plaćanja mogao biti razvijen u narednim godinama”, istaknuli su iz ove agencije za nekretnine.

Agenti za nekretnine Vedad Strujić i Zlatko Tičić

Iako su cijene skočile za 30 posto, potražnja za stanovima u glavnom gradu je velika. Pa tako, govore nam iz agencija m², broj prodatih stanova u odnosu na prošlu godinu povećan je za 10% do 20% u prva tri kvartala.

“Na osnovu baze kupaca sa kojom raspolažemo, najviše prodanih stanova pripada segmentu mladih, zatim parovima sa djecom koji eventualno sele iz manjeg u veći stan, a tu su i starije osobe koje prelaze iz većih u manje stanove. Kupci iz dijaspore su većinom zainteresovani za stanove u novogradnji i nekretnine koje su rentabilne po pitanju omjera ulaganja i isplativnosti”, navode agenti “m²” koji su certificirani od strane Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH.

Olakšice za mlade

Kao i ranijih godina naselja koja su atraktivna za mlade, parove sa djecom i općenito najtraženija u KS su Grbavica u Novom Sarajevu i Dobrinja u Novom Gradu.

“Pozicija i infrastruktura navedenih naselja najbolje odgovaraju većini kupaca. U zavisnosti od broja članova domaćinstva, kupcima su interesantni manji dvosobni ili trosobni stanovi, što je posebno izraženo u zgradama novije gradnje gdje je dispozicija predstavljena na način da stanovi od oko 50m² imaju dvije spavaće sobe ili stanovi od cca 40 m² sa jednom spavaćom sobom“, kažu agenti “m²” sa iskustvom više od 10 godina u branši,

Kupovina nekretnine je u odnosu na rentanje svakako isplativija, navode, s obzirom da se radi o investiciji i najbolje uloženom novcu, međutim mnogi ljudi danas nisu u mogućnosti dobiti kredit ili obezbijediti finansiranje kupovine stana, pa je rentanje jedina opcija prilično veliki segment društva.

Kako je poznato, u KS postoje olakšice za kupovinu stanu, nikad dovoljne, ali znače. Postoje državne subvencije do 10.000 KM i poreske olakšice za mlade, sa dobnim ograničenjem do 38 godina koji prvi put rješavaju stambeno pitanje.

Iz agencije “m²” naglašavaju da bi još jedan način omogućio lakšu kupovinu stana za mlade, a to bi bila izgradnja zgrada ili čak čitavih naselja sa obezbjeđenjem povoljnih kreditnih linija i cijena stanova koje bi omogućile sticanje nekretnine širem dijapazonu mladih kupaca.

Podsjećanja radi, sličnu zamisao je imao i Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. No, to se nije realizovalo.

Izvor: N1