EURIBOR zadaje glavobolje klijentima i bankarima "Pristao sam na veću ratu i kraću otplatu, ali sam dobio fiksnu kamatu" - Nađi stan

EURIBOR zadaje glavobolje klijentima i bankarima “Pristao sam na veću ratu i kraću otplatu, ali sam dobio fiksnu kamatu”

| 20.11.2022 | Novosti

Izračunao sam da mi je isplativije skratiti period otplate dugoročnog kredita i promijeniti varijabilnu kamatnu stopu u fiksnu iako mi je rata kredita povećana za 260 KM.

Ovo za Srpskainfo priča jedan Banjalučanin koji je nakon 14 otplaćenih rata kredita sa promjenjivom kamatnom stopom ugovorio sa bankom fiksnu kamatu za dalju otplatu.

– Uzeo sam kredit od 100.000 KM na deset godina sa promjenjivom kamatnom stopom od 2,5 odsto, rata mi je bila 942 KM. Kada sam vidio naznake dešavanja na tržištu zbog rasta EURIBOR-a za koji mi je bla vezana kamatna stopa, podnio sam zahtjev banci za promjenu kamatne stope u fiksnu. Banka je prihvatila, dobio sam fiksnu kamatu koja je veća i iznosi 2,99 odsto, ali će biti tolika do kraja otplate, bez ikakvih promjena s tim da sam smanjio i period otplate na sedam godina. Sada mi je rata 1.203 KM i neće se mijenjati – priča Stefan.

Dakle, njegov dug prilikom promjene kamatne stope u fiksnu je smanjen na oko 90.000 KM jer je već otplatio 14 rata po ranijim uslovima. Banci treba da vrati još 101.063 KM.  –Izračunao sam da bi mi rata sa promjenjivom kamatom bila ista da nisam ništa uradio – objašnjava on. Inače, riječ je finansijski pismenom građaninu.

On poručuje svima koji imaju kredite sa promjenjivom kamatnom stopom da se obrate svojim bankarima i da pokušaju eventualno pronaći bolje i sigurnije rješenje jer od 1. januara banke u Republici Srpskoj opet povećavaju rate usljed rasta EURIBOR-a.

Srpskainfo je tragom ovog primjera pitala nekoliko banaka da li dozvoljavaju klijentma da zamjene promjenjivu u fiksanu kamatnu stopu i pod kojima uslovima.

Najkonkretnije i potpune odgovore smo dobili iz “Nove banke” a.d. Banjaluka.

Kod njih je moguće zamijeniti promjenjivu u fiksnu kamatnu stopu za period otplate do 10 godina.

Promjenu je moguće izvršiti po fiksnoj kamatnoj stopi za period otplate do 10 godina. Banka u svojoj ponudi ima različite vrste kredita: gotovinske, nenamjenske hipotekarne i stambene kredite. Gotovinski krediti su sa periodom otplate do 10 godina, maksimalnim iznosom do 50.000 KM i fiksnom kamatnom stopom za čitav period otplate kredita. Stambeni krediti su sa periodom otplate do 25 godina, te nenamjenski hipotekarni sa periodom otplate do 20 godina. Iznos kredita kod obe vrste proizvoda uslovljen je kreditnom sposobnosti klijenta, a fiksna kamatna stopa je do 10 godina. Preko 10 godina je promjenjiva kamatna stopa vezana za EURIBOR, ali sa definisanim minimalnim i maksimalnim pragom. Na ovaj način smo preuzeli određeni stepen rizika, jer smo limitirali gornju granicu. To znači, da ukoliko EURIBOR bude iznad gornje granice, banka će klijentu primjenjivati gornju granicu koja je definisana u ugovoru – kaže za Srpskainfo Stefan Pajić, rukovodilac koorporativnih komunikacija u “Novoj banci”.

Prolongiran rok

Imajući u vidu trenutna globalna kretanja koja se reflektuju i na životni standard klijenata, “Nova banka” donijela je odluku da prolongira primjenu obračuna i naplate izmijenjene kamatne stope do 1. januara 2023. godine. – Na taj način, djelujući društveno odgovorno, daćemo svoj doprinos rasterećenju finansijskih obaveza svojih klijenata u vrijeme kada našu ekonomsku situaciju karakteriše visoka stopa inflacije i usporen ekonomski rast. Banka će, počevši od 1. januara 2023. godine, vršiti obračun i naplatu nominalne kamatne stope u skladu sa ugovorom o kreditu, a prema visini EURIBOR-a utvrđenoj na ugovorene datume, pri čemu će korisnicima kredita blagovremeno biti dostavljen izmijenjeni plan otplate kredita – objašnjava Pajić.

Za kreditna zaduženja kod kojih su kao referentni datumi za utvrđivanje visine EURIBOR-a ugovoreni 31. mart i 30. septembar u kalendarskoj godini, banka će za period od 1. januara 2023. godine do 31. marta 2023. godine obračunavati kamatne stope prema visini EURIBOR-a utvrđenoj na dan 30. septembar 2022. godine.

Shodno navedenom, za period od 1. oktobra 2022. godine do 31. decembra 2022. godine, “Nova banka” neće obračunavati niti naplaćivati uvećane kamatne stope prema visini EURIBOR-a na 30. septembar 2022. godine, već će primjenjivati nominalnu kamatnu stopu koja je važila za raniji vremenski period.

Udio klijenata sa promjenjivom kamatnom stopom u “Novoj banci” je, kako kaže Pajć, na niskom nivou. Tačnije svega 5 odsto klijenata, odnosno 1.400 klijenata ima ugovorenu promjenjivu kamatnu stopu, o čemu su svi pravovremeno informisani. – Kao što sam rekao, ni za navedene klijente nismo mijenjali kamatnu stopu. Za ove klijente smo odredili period od 3 mjeseca, kako bi imali dovoljno vremena da se jave u najbližu poslovnicu banke i da bi smo zajedno odabrali najpovoljniju opciju – poručuje Pajić.

I u “UniCredit banci” a.d. Banjaluka svojim klijentima, fizičkim i pravnim licima, nude mogućnost reugovoranja kredita, ranije ugovorenog sa promjenjivom kamatnom stopom, u onaj sa fiksnom kamatnom stopom. Ponuda konverzije kredita sa promjenjivom kamatnom stopom u onaj sa fiksnom kamatnom stopom radi se na individualnoj bazi, u skladu sa inicijalno definisanim ugovornim klauzulama. Za svakog klijenta nastojimo pronaći za njega/nju najadekvatnije rješenje – kažu u ovoj banci.

Foto: Centralna banka BiH

Poručuju kako će i nadalje svakom klijentu pristupati individualno, poštujući potrebe i solventnost klijenata, s ciljem iznalaženja najadekvatnijeg rješenja za obje strane.

Nisu nam odgovorili koliko klijenata su već obavijestili o promjeni rate kredita uslijed rasta EURIBOR-a, dok iz “NLB banke” a.d. Banjaluka uopšte nismo dobili nikakve odgovore.

Rast od 1. januara

Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, nedavno je rekao da se rast kamatnih stopa očekuje u januaru, ali da očekuje da one budu minimalne.

– Govorili smo da će doći do rasta, pogotovo za građane i privredu koji imaju promjenljivu kamatnu stopu, jer je do jula bila negativna stopa. Evropska banka je podigla stopu i preći će dva odsto, što će se sigurno referirati na bankarski sektor – naglasio je Softić.

Neke banke u Republici Srpskoj su na početku druge polovine ove godine obavijestile svoje klijente koji imaju kredit sa promjenjivom kamatnom stopom da im se povećava rata kredita usljed rasta EURIBOR-a.

Odluka regulatora

Direktor Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput podsjeća da je Agencija donijela odluku o ublažavanju značajnog rasta kamatnih stopa. – Ne možemo zabraniti, ali smo propisali bankama da ne mogu teret cijele krize prebaciti na leđa klijenta. Svako povećanje kamate klijentima preko dva odsto znači da će banke morati da umanje dobit, odnosno da prave veća rezervisanja – naveo je Šuput.

Izvor: Tijana Grujić, Srpskainfo