Kada iznajmiti, a kada kupiti stan na kredit? - Nađi stan

Kada iznajmiti, a kada kupiti stan na kredit?

| 02.12.2023 | Savjeti

Odluka kada kupiti, a kada iznajmiti stan, može postati noćna mora ako nije pažljivo promišljena. U donošenju prave odluke, od koristi može biti “pravilo 5%”.

Zanimljivo, u FBiH su i dalje izuzetno povoljni stambeni krediti, a potražnja je i dalje izrazito visoka. Svakako, svaki građanin treba dobro odvagati i razmisliti o podizanju stambenog kredita. Potrebno je adekvatno i kvalitetno procjeniti vlastite financijske mogućnosti u dugoročnom planu. Odluka, kada kupiti stan, a kada iznajmiti može postati noćna mora ako nije pažljivo promišljena.

S druge strane, ukoliko se analizira situacija na tržištu, dođe se do zaključka da su financijski uvjeti za kupnju nekretnine povoljni. Kada se odlučite za kupnju – stan ostaje u vlasništvu kupca.

Posljednjih godina, mnoge muči ova dilema – iznajmiti ili kupiti stambeni prostor. Iako je ova dilema oduvijek postojala, specifične ekonomske okolnosti, vjerojatno dovode kupce do nikada veće nedoumice. Za podstanare, visoke kirije su veliki izazov. Potencijalne kupce brine rast kamatnih stopa i euribora, kao i rast cijena nekretnina. Također, zabrinjava i kriza na nekretninskom tržištu u dijelu Eurozone. Stoga se kupci pitaju, može li se navedeno preliti i u nas?

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić kaže da kada uzimaš kredit, kupuješ stan koji će tebi ostati u vlasništvu, dok kad si podstanar plaćaš boravak u tom stanu ali ti ne ostaje u vlasništvu.

Kada se odlučiti kupiti stan i zadužiti se!

Prije odluke o kupnji stana, kupac treba biti svjestan enkoliko činjenica. Prva je svakako stabilnost radnog mjesta, te kompanije – poslodavca. Odlučili ste se na kreditno zaduženje između 10 i 20 godine. Morate svesti na minimum rizik da ostanete u potpunosti bez primanja, iz kojih se otplaćuje dug.

Drugo bitno pitanje je, koliko će mjesečni anuitet uticati na kvalitetu vlastitog života. Svakako se ne preporučuje zadužiti se, a da Vam dug utječe na egzistenciju. Ipak, trebate napraviti simulaciju kučnog budžeta, te prije zaduženja iskontrolirati kojih stvari se morate odreći, kako bi stekli željeni stan.

Ukoliko će kredit uskratiti neke moderne gadžete, vikend shopping-e bespotrebnih krpica i slične stvari, svakako ne treba oklijevati s zaduživanjem. S druge strane, ukoliko će mjesečni anuitet uskratiti osnovne stvari, poput jednog ili dva odmora godišnje. Druženja s prijateljima, ili poteškoća oko registracije automobila, svakako nist spremni za zaduženje.

Najam pruža fleksibilnost

Najčešći argument protiv najma jeste da su najamnine bacanje novca. No, jeli to doista tako? Negdje morate živjeti, a to na ovaj ili onaj način uvijek košta. Najam se isplati prije svega ljudima koji češće mjenjaju poslodavce. Nemate ugovor na neodređeno, možete planirati svoje troškove. U slučaju da se stvari s poslodavcem iskompliciraju, nemate dugoročnu obvezu.

Prednost unajmljenog stana je i planiranje troškova. Najam ne uključuje sve troškove i odgovornosti povezane s vlasništvom. Omogućuje najmoprimcu značajniju fleksibilnost. Niste nužno vezani za nekretninu, osobito ako niste sigurni da ćete u dužem razdoblju živjeti na jednom mjestu. Kada unajmite stan, točno znate svoje troškove stanovanja svaki mjesec i nemate rizika od nepredviđenih troškova.

Ne događa se često, ali i kao podstanar se možete suočiti s neočekivanim situacijama. Najmodavac prilikom produženja ugovora o najmu može povećati najamninu, što Vama povećava životne troškove. U nekim situacijama, najmodavac se može odlučiti na prodaju nekretnine, što od najmoprimca zahtjeva angažman oko traženja novog životnog prostora.

Ukoliko s odlučite na život u luksuznoj nekretnini, često se zna desiti da se najamnina i anuitet kredita za vlastiti stan u visini do 15ak posto, pa najam biraju ljudi koji se nisu odlučili za život na jednoj lokaciji.

Kako izračunati isplati li se više kupnja ili najam?

Do prije nekoliko godina, nekretnine su za kupnju bile dostupne većini građana. Inflacija je uticala negativno i na cijene stanova i kuća, pa je i kod potencijalnih kupaca kalkulacija sve čeešća i češća. Stajališt da je kupnja stana uvijek bolja i isplativija opcija – više se ne uzima zdravo za gotovo. Glavna logika kupaca najčešće se vodi usporedbom anuiteta kredita i najamnine. Ukoliko razlika nije velika, zaključuju da se više isplati kupiti stan jer nakon otplate kredita ostaje vam nekretnina u trajnom vlasništvu.

No računica je ipak malo kompliciranija. Kada kupujete nekretninu na kredit, angažirate kapital i treba voditi računa o ukupnom trošku. Trošak najamnine je jednostavan i sastoji se od mjesečne naknade koju plaćate vlasniku stana. Trošak kupnje nekretnine sadrži više stavki. Osim anuiteta kredita, treba uzeti u obzir dodatne troškove kupnje u koje ulaze obrada kredita, procijena nekretnine, porez na promet od pet posto što podiže ukupnu cijenu investicije. Također, treba uračunati trošak pričuve te trošak osiguranja nekretnine.

Pravilo 5 posto

Svakako bi kupcima preporučili praktičnu formulu koja se koristi u procjeni je li u određenom trenutku isplativija kupnja ili najam. Pomoću “Pravila 5 %” možete iskalkulirati ukupni godišnji trošak kapitala za kupnju i održavanje nekretnine. Pravilo podrazumjeva da je trošak kapitala za kupnju i održavanje nekretnine pet posto njezine vrijednosti.

Stoga je potrebno pomnožiti tržišnu vrijednost nekretnine s pet posto i podijeliti s 12 da bi se dobila točka pokrića. Ako je mjesečna najamnina za usporedivu nekretninu ispod točke pokrića, financijski je bolje ući u najam. Ako je mjesečna najamnina viša od točke pokrića, financijski ima smisla kupiti nekretninu.

Izvor: uredništvo Financa.ba