Povrat ulaganja u apartman na Jahorini veći nego za nekretninu u EU - Nađi stan

Povrat ulaganja u apartman na Jahorini veći nego za nekretninu u EU

| 17.07.2023 | Novosti

Tržište nekretnina na Jahorini, Bjelašnici, Trebeviću i Ravnoj planini (Pale), odnosno na planinama oko Sarajeva, potpuno je zasebno tržište i pruža puno više u odnosu na tržište glavnog grada BiH. Cijene kvadrata idu i do pet hiljada evra, a povrat na investiciju je najveći na Jahorini i iznosi 10-12 odsto godišnje, prema podacima agencija za nekretnine.

Ekspanzija je gradnje novih nekretnina i drugih sadržaja na planinama, planine napokon dobijaju sjaj koji treba da imaju, kaže za Bloomberg Adriju Haris Kadić iz Agencije za promet nekretninama StanPromet.

“Tržište nekretnina na planinama oko Sarajeva ide u potpuno jednom drugom smjeru u odnosu na tržište Sarajeva, pruža puno više. Puno više se gradi i, recimo, tržište Jahorine za mene nije tržište Sarajeva, to je svjetsko tržište, tržište Evrope. Zašto to kažem? Kupci su ‘šareni’, odnosno dolaze iz različitih stranih zemalja”, navodi Kadić.

Dodaje da je povrat na investiciju na Jahorini oko 10-12 odsto na godišnjem nivou, “to ne postoji nigdje”.

“Naravno, ako se kupac posveti tome, ako uloži u apartman i u marketing, sigurno možemo reći da se za 10+ godina može vratiti investicija. To se podrazumijeva za vrhunske nekretnine, koje su na top lokacijama, da više ljudi može boraviti u njima, da imaju dodatne sadržaje poput wellnessa, fitnessa, parkinga i ostalog. Evropski prosjek je 6,5-7 odsto povrat investicija na godišnjem nivou, a Jahorina je u vrhu Evrope na ljestvici povrata na investiciju i zbog toga dolaze strani kupci”, tvrdi Kadić.

Dodaje da dolasku stranih kupaca doprinosi i to što na Jahorini ima 10-ak agencija koje pružaju usluge najma, što takođe privlači kupce, koji nakon ulaganja prepuštaju izdavanje agencijama.

Banke spremne kreditirati apartmane u sivoj fazi

Kadić ističe i da su zainteresovanost za nekretnine na planinama u posljednje dvije godine prepoznali banke i finansijeri i da podržavaju kupovine apartmana u izgradnji.

“Oko 90 odsto banaka u Sarajevu i oko Sarajeva finansira kupovinu apartmana u sivoj fazi, ako ima uredne građevinske papire, normalne rokove završetka. U tom slučaju investitor bude sudužnik, a kupac dobija kredit, isplaćuje se 90-100 odsto cijene apartmana odmah, što dobro dođe investitoru, a zauzvrat kupac dobije dobre uslove od investitora, jer plaća unaprijed. Kupac plaća kredit, u momentu useljenja hipoteka prelazi na njega i nastavlja plaćati”, ističe on.

Jahorina je aktivna tokom cijele godine, ne samo u zimskoj sezoni. “Imamo koncerte, ljetne aktivnosti, roler-kostere koji se spuštaju s vrha Jahorine, imamo aktivnosti za djecu, voženje kvadova, planinarenje, pješačenje, milion stvari”, naglašava Kadić.

Svi hoteli na olimpijskoj ljepotici tokom ljeta rade, dodaje, kao i svi bazeni, i kada odete radnim danom ili vikendom, možete vidjeti veliki broj ljudi.

Što se tiče Bjelašnice, Kadić ističe da tu nekretnine uglavnom, u 90 odsto slučajeva, kupuju domaći kupci iz Sarajeva, Tuzle, Zenice…

“Tržište je aktivno, ne jenjava gradnja, niti prodaja”, zaključuje Kadić.

O nekretninama je bilo riječi i u emisiji Zoom In na Bloomberg Adrija TV, u kojoj su govorili analitičarka Marina Petrov i Minet Musić iz MM Real Estate.

Da je tržište nekretnina u regiji aktivno pisali smo i u tekstu “Eksplodiralo regionalno tržište nekretnina: Potražnja veća od ponude”, nakon III DDays konferencije u Banjaluci, na kojoj je jedna od tema bilo i tržište nekretnina u regiji.

Građevinski sektor u ovoj godini bi na krilima javnih ulaganja u infrastrukturne projekte trebao blago rasti, dok će privatna ulaganja u stanogradnju usporiti, ističe istraživački tim Bloomberg Adrije u svojoj analizi o ovom sektoru.

Svježi podaci s početka 2023. pokazuju da su Hrvatska i Slovenija nastavile pozitivne trendove, dok se Sjeverna Makedonija oporavila u odnosu na 2022. godinu, uglavnom zbog učinka niske baze. Podaci za Srbiju za cijelu prošlu godinu pokazali su pad građevinske aktivnosti, dok su za BiH pokazali stagnaciju.

“U skladu s nedavnim razvojem događaja – očekivanim mekim prizemljenjem privrede u regiji, plitkim tržištem rada, rastućim kamatama na stambene kredite i pritiscima na rast plata pod uticajem inflacije, vidimo korekciju cijena nekretnina od oko pet odsto u prosjeku do kraja 2023. Naš stav dodatno podupire činjenica da se učinci agresivnog monetarnog stezanja još nisu u potpunosti materijalizirali, za razliku od razvijenijeg dijela EU-a, koji sada doživljava korekcije tržišta nekretnina na puno višem nivou, ali se očekuje da će se to dogoditi u drugoj polovici godine. Nepotrebno je spominjati da bazni učinak igra važnu ulogu, drugim riječima, u sve lošijem okruženju ne može se očekivati da će se nastaviti trend kretanja cijena nekretnina iz 2022.”, pojašnjava analitički tim BBA.

Indeks nekretnina Stoxx 600 – koji prati oko 30 dionica – doživio je pad od više od 40 odsto u protekloj godini, izbrisavši tržišnu vrijednost od preko 100 milijardi evra. 

Povrat na imovinu kompanija obuhvaćenih indeksom, nakon pada do 2020. godine, rastao je u 2021. i 2022., a trenutno je negativan.

Izvor: Svjetlana Šurlan, Bloomberg Adria