Stanovi preskupi, banjalučki kupci se okrenuli placevima: Evo kako ćete proći u toj računici - Nađi stan

Stanovi preskupi, banjalučki kupci se okrenuli placevima: Evo kako ćete proći u toj računici

| 14.11.2022 | Novosti

Nezaustavljivi rast cijena stanova u Banjaluci, doveo je to doga da mnogi odustanu od takve vrste kupovine i preorjentišu se na izgradnju kuća. Tako se umjesto jagme za stanovima sad sve više mjerkaju placevi, ali je, zbog veće potražnje, i njihova cijena u porastu. 

Konstantan rast cijene kvadratnog metra novogradnje u Banjaluci, direktno je doprinio povećanju potražnje za placevima, što je, kako kažu agenti za nekretnine, očekivani uzročno-posljedični niz.

„Pomjeranja u oblasti nekretnina uzrokovana su poskupljenjem stanova u novoj gradnji, a kada te cijene rastu, onda rastu i cijene drugih nekretnina“, kaže za BL portal Dragan Milanović, direktor banjalučke agencije za nekretnine “Remax”, koji potvrđuje da je potražnja za stanovima u gradu sve manja, jer malo ko može da zatvori tu finansijsku konstrukciju.

„Ko je mogao da kupi stan od 50, 60 kvadrata prošle godine, sada ne može da ga kupi. Zato je sve prisutniji trend u kojem se sve veći broj kupaca odlučuje na izgradnju kuća, odnosno kupovinu zemljišta i placeva. Kako je padala potražnja za novim stanovima, tako je rasla potražnja za gotovim kućama ili placevima”, objašnjava Milanović.

Po već ustaljenim zakonima tržišta, potražnja je uticala i na cijenu, pa su i placevi skuplji nego inače, ali te cijene još ne “divljaju”, kaže naš sagovornik. Razlog je što na vrijednost placeva utiče mnogo različitih faktora.

„Ako je došlo do rasta cijena u stanogradnji od otprilike 30 odsto, možda su cijene zemljišta i placeva rasle nekih 10 do 15 odsto u prosjeku. To bila neka okvirna računica u najširem mogućem smislu, jer opet sve zavisi od mnogo faktora“, kaže Milanović.

Tako se, primjera radi, u oglasima prodaje plac od 552 kvadratna metra u naselju Drakulić u Ulici Mire Alečković, udaljen oko sedam kilometara od centra grada, koji košta 35 hiljada maraka ili oko 62 marke po kvadratu. U istoj ulici na prodaju je i plac od 849 kvadratnih metara po cijeni od 32.500 maraka, što znači da se on može dobiti za 38 maraka po kvadratu. Sve to pokazuje da cijenu, pored lokacije, diktiraju i brojni drugi faktori.

Nešto dalje od centra grada, tačnije na oko 8,5 kilometara, u Novoj ulici na Šargovcu, plac od 459 kvadrata možete kupiti za 19.500 maraka, što je 42 marke po kvadratnom metru. Takođe, po cijeni od tačno 50 maraka po kvadratu, na Petrićevcu možete kupiti plac koji je od centra udaljen nešto više od četiri kilometra. Površina placa je 437 metara kvadratnih, a cijena mu je 21.850 maraka.

Nešto skuplji kvadratni metar je u Ulici Petra Velikog u naselju Česma. Tamo vlasnik za zemljište površine 619 kvadratnih metara traži 42 hiljade maraka, što je oko 67 maraka po metru kvadratnom.

S obzirom na ove cijene, čini se da je za Banjalučane koji se nalaze pred izborom –  kuća ili stan, računica je jasna.

„Stan od 60 kvadrata, zbog poskupljenja, veliki broj ljudi ne može da priušti. Za onoliko para koliko je koštao prošle godine, sada možete kupiti svega 40 kvadrata, što je malo za porodice. Zbog ovoga se mnogi odlučuju za izgradnju kuće, pa u naselju na periferiji mogu dobiti 100 kvadrata za iste pare“, ističe Dragan Milanović.

Navodi primjer prigradskih naselja Šargovca, Drakulića, Motika i Debeljaka gdje se vrlo dobar plac, površine do 500 kvadrata, udaljen od centra grada nekih sedam, osam kilometara, može kupiti za 50 do 70 maraka po kvadratnom metru.

Ipak, treba obratiti pažnju da postoji velik broj primjera gdje dva placa, koja su smještena jedan do drugog, imaju potpuno različitu cijenu.

„Cijena zavisi od infrastrukture – da li plac ima pristupni put, priključenu vodu, struju, kanalizaciju, a i lokacija igra veliku ulogu. Isto tako, imate placeve koji su spremni za izgradnju odmah, dok imate neke koje treba pripremati, recimo, mogu da imaju depresiju, odnosno da su ispod nivoa vode, pa se mora nasuti zemlja. To u startu znači ulaganje kako bi se moglo početi sa radovima“, objašnjava Milanović.

Izvor: Srđan Banović, BL portal