Tržište nekretnina u inflaciji: Zašto cijene rastu i kako kupovina može biti investicija - Nađi stan

Tržište nekretnina u inflaciji: Zašto cijene rastu i kako kupovina može biti investicija

| 09.11.2022 | Novosti

Mnogo je onih koji smatraju da je kupovina nekretnina najbolji način da se zaštite od inflacije. Ne nedostaje i onih koji smatraju da je to dobra investicija. Koliko je utemeljen taj stav i zašto su nekretnine sve skuplje?

Posebno dobrim smatra se kupovina premium nekretnina – visoko kvalitetnih građevina na atraktivnim lokacijama. Oni koji poznaju tržište pri stavu su da Bosna i Hercegovina zaostaje u segmentu premium nekretnina.

U Bosni i Hercegovini su se tek odnedavno počele graditi jedinstvene nekretnine premium kvaliteta, što je razlog zašto je trenutna ponuda manja od potražnje. Međutim, zahtjevi tržišta za nekretninama visokog kvaliteta gradnje i atraktivne lokacije raste, posebno uzimajući u obzir značajan broj mladih, zaposlenih u industrijskim granama koje bilježe iznadprosječno visoka primanja u odnosu na standard u Bosni i Hercegovini. Njihova pametna ulaganja, evidentno je, ići će u pravcu kupovine ovakvih nekretnina kojima inflacija ne može umanjiti vrijednost.

“Mi još uvijek zaostajemo u cijenama za premium nekretnine u odnosu na regiju. Još uvijek imamo veću potražnju nego ponudu. Trenutne cijene su realne, posebno ako u obzir uzmete veliki rast cijene materijala i prilike na tržištu. Ono što je evidentno jeste da novac gubi vrijednost, a ulaganje u nekretnine je dugoročna investicija za budućnost”, ukazao je Berin Alagić, direktor investicijske kompanije XYLLION koja je investitor u projektu ROOF GARDENS u Sarajevu.

Berin Alagić

Prema Zavodu za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine, prosječna cijena prodatih novih stanova u FBiH je u drugom kvartalu ove godine bila viša za 13 posto u odnosu na prosječnu cijenu tokom prošle godine. Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, prosječna cijena prodatih novih stanova u RS-u je u drugom kvartalu ove godine bila viša za čak 46,6 posto u odnosu na prosječnu cijenu tokom 2021.

Ugarak Produkt, kompanija koja se bavi proizvodnjom staklenih i aluminijskih fasada te PVC prozora, među onima je koji su pogođeni rastom cijena repromaterijala za proizvodnju.

Nihad Ugarak

“Jedan od osnovnih razloga za to vidim u rastu cijena stakla, aluminija, željeza, plastike, ali i radne snage, što je u konačnici dovelo do poskupljenja gotovog proizvoda. Kada bismo se osvrnuli na razloge rasta cijena ovih proizvoda, to bi sigurno bili pandemija, poskupljenje nafte, kao sirovine i goriva za transport proizvoda, te rast cijene struje. Međutim, ono što je evidentno jeste da potražnja za nekretninama raste te je potrebno pronaći adekvatno rješenje koje će odgovoriti tržištu”, naveo je direktor kompanija Ugarak Produkt Nihad Ugarak.

Riječ ekonomiste

Profesor ekonomije Željko Šain je u razgovoru za naš portal u augustu ove godine istakao da kupovina nekretnina jeste jedan od načina da se ušteđevina zaštiti od inflacije. No, njegov kolega, također profesor ekonomije, Anto Domazet je istakao da treba biti pažljiv prilikom kupovine nekretnina kao investicije u vremenu inflacije.

“Investiranje u dobre nekretnine je sigurno dobar potez, posebno u vremenu inflacije. Međutim, investiranje u bilo kakve nekretnine u doba inflacije je rizično. Drugim riječima, nakon inflacije, može se očekivati pad cijena nekih nekretnina. Ne može se biznis s nekretninama posmatrati kao agregatni biznis, već ga je potrebno segmentirati”, ukazao je.

Istakao je koja kupovina nekretnina može biti rizična.

“Mislim da konvencionalne nekretnine, stanovi koji su na nekim neatraktivnim lokacijama, predstavljaju jako rizičnu investiciju, jer su cijene nerealno visoke. Sigurno je da će takve nekretnine poslije inflacije biti jeftinije”, ocijenio je Domazet u izjavi za Klix.ba.

Anto Domazet (Foto: M. O./Klix.ba)

Napomenuo je da su i cijene nekretnina odraz ponude i potražnje te je istakao ono što smatra osnovnim razlogom za poskupljenje nekretnina.

“Potražnja je znatno porasla zato što nekretnine, stanovi više ne služe za zadovoljavanje potrebe stanovanja, već imaju investicionu svrhu. Umjesto da kupujete zlato, dionice, da kupujete obveznice ili da ulažete u biznis, za šta ne postoji velika sklonost, ljudi s ušteđevinom ulažu u stanove, jer smatraju da je to najmanje rizična aktiva”, objasnio je.

Izdvojio je još neke od razloga zbog kojih investiranje u nekretnine može biti rizično.

“Zbog takvog rasta potražnje, koja nije rezultat potreba za stanovanjem, može se nakon smirivanja inflacije i pod pritiskom recesije (pada zaposlenosti i teškoća u kojima će biti sadašnji investitori u nekretnine) desiti da ponuda tih nekretnina bude veća i da će to utjecati na pad cijena. Nisu mnogi investitori ti koji imaju kapacitet, nego su povedeni sadašnjom atraktivnošću investiranja u nekretnine, pa se zadužuju, dižu kredite”, naveo je.

Prema njegovim riječima, ako se desi pad zaposlenosti, gubitak poslova, ako plate budu niže, može se desiti obrnuti trend. Podsjetio je da se to dešava nakon što investicije u nekretnine, kako je izjavio, dosegnu bum. Recesiju iz 2008. je naveo kao primjer šta se dešava sa cijenama nekretnina u kriznim vremenima.

Izvor: B. R., Klix.ba