Cijena nekretnine u oglasu – napisati je ili ne? Stavite se u „cipele kupca“ i saznajte… - Nađi stan

Cijena nekretnine u oglasu – napisati je ili ne? Stavite se u „cipele kupca“ i saznajte…

| 25.03.2023 | Savjeti

Prateći oglase za nekretnine u našim Facebook grupama NadjiStan.ba – Sarajevo i NadjiStan.ba – Banja Luka, uočili smo da neki namjerno ne navode cijenu nekretnina koje prodaju ili izdaju.

Računaju na to da će se „ozbiljni“ kupci javiti da pitaju za cijenu. Slično je i kada se u oglasu napiše da je cijena „po dogovoru“.

Međutim, često se dešava da do tog dogovora nikada ne dođe, jer kupci uopšte ne razmatraju takve nekretnine i ne stavljaju ih na neku „širu listu” potencijalnih nekretnina za izbor, zato što nemaju barem okvirnu informaciju o njihovoj cijeni. A traženje tih informacija zahtijeva dodatni napor i vrijeme, pa mnogi odustaju.

Ovo potvrđuju brojni komentari na oglasima nekretnina koji nemaju cijenu. Pogledajte neke od njih:

Slično se može desiti i ako odredite previsoku cijenu (u namjeri da stvorite “manevarski prostor” u pregovorima). Takva cijena odbija kupce, ali ako Vam se ne žuri sa prodajom, ima smisla postaviti relativno višu cijenu, pa je onda postepeno smanjivati. U svakom slučaju, preporuka je da se, pored ostalog, u oglasu napiše i odgovarajuća cijena.

U određivanju cijene nekretnine, od koristi mogu biti podaci o broju i cijenama prometovanih nekretnina koje su dostupne u Registru cijena nepokretnosti RS i Registru cijena nekretnina FBiH. Od pomoći takođe mogu biti i analize cijena nekretnina u Sarajevu i Banjaluci koje smo objavili na portalu.     

Dakle, stavite se na trenutak u „cipele kupca” i ponudite mu informacije za kojim traga. Davanjem kompletnih informacija, olakšavate kupcu izbor i donošenje odluke, a tako pomažete i sebi da prodate ili izdate nekretninu.