Skuplji kredit, jeftiniji kvadrat "Može se očekivati da dođe do pada cijena stanova" - Nađi stan

Skuplji kredit, jeftiniji kvadrat “Može se očekivati da dođe do pada cijena stanova”

| 25.04.2023 | Novosti

Da će neimari u Republici Srpskoj ove sezone imati pune ruke posla, pokazuje podatak da je u martu ove godine izdato 126 građevinskih dozvola, što je za čak 28,6 odsto više u odnosu na isti period lani, ali u građevinskim preduzećima strahuju da će im planove pomrsiti rast kamatnih stopa na kredite, što bi se moglo negativno odraziti na potražnju za stanovima.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najviše građevinskih dozvola u martu izdato je za objekte visokogradnje i to 92 dozvole, od kojih se 72 objekta odnose na novogradnju.

Statističari su izračunali da će u objektima za izdate dozvole biti izgrađena 523 stana, a prednjače oni dvosobni.

Izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća “Gradip” Milan Bijelić kaže da su već ugovorili poslove za čitavu godinu.

– Očekujemo dobru sezonu i trebalo bi da budemo uposleni u punom kapacitetu. Riješili smo problem sa nedostatkom radnika, a cijene repromaterijala trenutno miruju, što je dobro, i nadamo se da će tako ostati. Istina, cijene jesu više nego što smo naučili, ali tako je kako je – kazao je Bijelić.

I vlasnik građevinske firme “Marković invest” Rade Marković smatra da će sezona zasigurno biti dobra što se tiče gradnje, ali da je pitanje kako će se završiti budući da je u opticaju mnogo stanova, a potražnja opada.

– Prodaja u ovom momentu ne ide sjajno. Radimo zgradu u Laktašima, ali nismo prodali ni 30 odsto. Međutim, raditi moramo da bismo zadržali operativu, radnike, da bismo se održali na tržištu na kojem u ovom momentu nema dovoljno poslova za sve građevinske firme pa smo prisiljeni da budemo i investitori i graditelji – rekao je Marković i dodao da bi dio firmi ove godine mogao stati sa radom.

Marković kaže da se može očekivati da u narednim mjesecima dođe do pada cijena stanova.

– Čim potražnja stane, a stala je, cijene će morati ići dolje u roku od nekoliko mjeseci ili će se zadržati na ovom nivou – kazuje Marković.

Direktor firme “Jokić invest” iz Zvornika Ivo Jokić kaže da je veliko pitanje da li će krenuti gradnja svih objekata za koje su izdate građevinske dozvole.

– Rast cijena nekretnina na tržištu podstakao je mnoge investitore da krenu u projekte, sređuju dokumentaciju i dozvole, ali posljednjih mjeseci došlo je do velikih promjena kada su u pitanju banke i rast kamatnih stopa, što će sigurno doprinijeti manjoj potražnji za stanovima – rekao je Jokić.

Direktor banjalučke Agencije za nekretnine “Remaks” Dragan Milanović ističe da je potražnja za stanovima u novogradnji već pala za oko 30 odsto.

– Pomjerio se fokus interesovanja na nekretnine druge vrste, kuće, vikendice, placeve, pa čak i stare stanove. Ako potražnja nastavi padati, vjerovatno će se i cijene korigovati ka dolje, ali veliko pojeftinjenje se ne može očekivati, ne više od pet odsto, što je na sadašnje cijene oko 100 do 200 maraka po kvadratu – istakao je Milanović.

Kriza

Dragan Milanović kaže da je lani bilo manje izdatih dozvola zbog krize koja je izazvana sukobima u Ukrajini, piše Glas Srpske.

– Proljeće je početak građevinske sezone i obično se tada izda najviše dozvola. Prošla godina je bila specifična zbog poskupljenja materijala, krize u Ukrajini, velike inflacije pa je to razlog zašto je lani bilo manje dozvola – rekao je on.

Izvor: Srpskainfo

Preporučujemo da pogledate blog: Pad cijena u 2023. Može li se očekivati?