Stručnjaci za nekretnine savjetuju: Pravi trenutak za prodaju, sačekati sa kupovinom - Nađi stan

Stručnjaci za nekretnine savjetuju: Pravi trenutak za prodaju, sačekati sa kupovinom

| 28.12.2023 | Savjeti

Cijene nekretnina, po svemu sudeći, dosegle su svoj vrhunac. U glavnom gradu BiH kvadrat doseže i do 8.000 KM. No, prema riječima stručnjaka, trenutno dolazi do stagnacije cijena na tržištu, a na proljeće bi moglo da dođe i do blagog pada.

Kada govorimo o cijeni stanova treba napraviti razliku između konfekcijskog tržišta – kojeg čine standardni stanovi u novogradnji i starogradnji i luksuznog tržišta – stanovi na planinama, čija cijena  dostiže vrtoglavih 8.000 KM, kaže za Novi dan finansijski i ekspert za nekretnine, Dino Osmanbegović. Ovi stanovi, samim tim, imaju i posebne kupce.

Prosječna cijena stanova u novogradnji iznosi oko 4.500 KM, dok za starogradnju trebate izdvojiti oko 2.000 KM. Barem tako pokazuje statistika. No, tržište se već promijenilo. To znači da su cijene nekretnina u ovom trenutku stale, ističe Osmanbegović.

“Tržište nekretnina počelo se hladiti  i mislim da bi moglo doći do laganog pada cijena.  Šta će biti dalje teško je prognozirati jer na to utiče mnogo faktora. Na proljeće će se vidjeti, ali moglo bi doći do pada cijena, što se vidi po ponudama, jer mnogi vlasnici objavljuju, takozvane, akcijske cijene i u novogradnji”, ocjenjuje Osmanbegović i preporučuje:

“Ja bih rekao svim prodavcima u ovom trenutku da što prije prodaju jer je to neki vrhunac u kojem mogu postići optimalne, da ne kažem maksimalne cijene, a svim kupcima bih poručio da dobro razmisle kada će kupiti u naredna tri mjeseca. Treća preporuka je da sve što rade i jedni i drugi, rade preko sertifikovanoih agenata i posrednika”, savjet je našeg sagovornika.

U posljednjoj deceniji došlo je do ekspanzije stanogradnje i u Banja Luci. U svakoj novoizgrađenoj zgradi određen broj stanova namijenjen je komercijalnoj svrsi – ranije za dugoročne najmove, dok je sada sve više namijenjen za kratkoročne, odnosno, tzv. stan na dan, kaže Dragan Milanović, direktor jedne banjalučke agencije za nekretnine.

“Što se tiče cijena dugoročnih najmova,  prirodno bi bilo da ona barem djelimično prati rast cijena nekretnina. Ako gledamo kao povrat investicije, koliko je potrebno da se kroz najam povrati investicija, to nije isplativa kategorija. Ali, imamo drugi segment, da ljudi po dva osnova ostvaruju prihod na svoj kapital uložen u nekretninu. Jedan je  kroz rast vrijednosti nekretnine, a drugi je kroz iznajmljivanje”, kaže Milanović.

U ekspanziji je i trend kratkoročnog najma kojem ide na ruku broj turista i posjetilaca u gradu na Vrbasu, koji  je za devet mjeseci dostigao broj u prethodnoj godini, koja je, podsjećamo, bila rekordna.

“Trenutno, oko ovih novogodišnjih praznika, mislim da u Banja Luci nema slobodnog kreveta ni u hotelima, ni motelima, ni privatnom smještaju stan na dan.  Vlasnici tih nekretnina nominalno zarade više  kroz najam stan na dan i ne kroz cijelu godinu nego perioda  ljeta, praznika…  Ali, pitanje je koliko je to isplativo”, ističe Milanović.

Ne treba, međutim, zaboraviti ni treću vrstu najma – za privredne objekte, poslovne prostore, koji nije za pohvaliti jer postoji mnogo novoizgrađenih zgrada s poslovnim prostorima, dok, s druge strane,  nema privrednog rasta i otvaranja firmi koji bi pratili popunjavanje tog prostora.

“Došli smo u apsurdnu situaciju. Prije  10-15 godina poslovni prostir je bio neuporedivo bolja investicija nego stan. Sad je u istoj zgradi skuplji stan nego poslovni prostor, osim ako nije baš neka top atraktivna lokacija”, ističe Milanović.

Slična situacija je i u Tuzli, kaže Abdulah Kapić, agent za nekretnine.

Cijena novogradnje kreće se od 3.500 do 5.000 KM, dok cijene stanova u starogradnji variraju od oko 4.000 KM i to su, kako kaže Kapić, kvalitetniji stanovi.

“Usporen je rast cijena, dolazi do neke vrste stabilizacije uzrokovane manjom potražnjom. Ponuda raste, ali ponuda nekvalitetnih nekretnina. Ne vidim trendove da će u narednom periodu cijene nekretnina rasti”, stava je Kapić.

Kao i u prethodnim slučajevima, najam stanova ne prati rast cijena stanova u prodaji. I dalje je raspon između 300 KM i 1.000 KM. Osim toga, sve više se povećava potražnja za najmom jer većina potencijalnih kupaca nije u stanju priuštiti kupovinu stana, zbog čega se najam čini kao trenutno bolja opcija, barem dok se situacija ne stabilizuje, zaključuje Kapić.

Izvor: Tatjana Drljić, Sanela Dujković, N1