Cijene nekretnina u Sarajevu stagniraju, potražnja i dalje velika - Nađi stan

Cijene nekretnina u Sarajevu stagniraju, potražnja i dalje velika

| 05.05.2023 | Novosti

Nakon astronomskog rasta cijena nekretnina u BiH u prošloj godini koji je iznosio 33,7%, u posljednjih šest mjeseci zabilježena je stagnacija, koja bi se prema prognozama agenata za nekretnine trebala nastaviti i u narednom periodu.

Također, potražnja za nekretninama ne jenjava uz i dalje nedovoljnu ponudu.

“Potražnja je i dalje snažna i nije se ništa specijalno promijenilo u zadnjih pola godine”, kazao je za Bloomberg Adria TV Tarik Musabegović, vlasnik agencije za nekretnine My Space.

Dodaje da se kvalitetne nekretnine prodaju u roku od nekoliko minuta, te da se prodaja ne mora ni javno objavljivati s obzirom da imaju veliku bazu potencijalnih kupaca.

Ističe da su kupci uglavnom domaće stanovništvo koje nekretnine vide kao investiciju, ali je i prisutan trend migracije stanovništva iz manjih gradova u veće te određen procenat kupaca čini i ovo stanovništvo.

“Dijaspora čini 15 do 20 posto kupaca”, dodaje Musabegović.

Prema statističkim podacima broj stanova predviđenih za gradnju u Republici Srpskoj u martu ove godine manji je za 10,3 posto u odnosu na prije godinu dana, dok je u Federaciji BiH taj broj pao za 24,6 posto.

Predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala Republike Srpske Savo Erić kaže da gradnja usporava zbog visokih cijena nekretnina i inflacije.

“Kupci se slabije odlučuju na kupovinu stanova zbog rasta cijena i visoke inflacije, a posljedica toga je usporavanje gradnje jer većina kompanija gradi stanove nakon što ih proda prije izgradnje, takoreći u sirovom stanju. Pored toga, raste cijena materijala, skuplja je gradnja i svi su obazrivi jer ne znaju kako će se sve dalje kretati”, ističe Erić za Bloomberg Adriju.

Musabegović je kazao da je najavljena realizacija određenih projekata stanogradnje u Sarajevu, ali da je to u manjem obimu nego ranije.

“Ima dosta planiranih projekata u Sarajevu i BiH, ali vjerovatno je da investitori žele da budu sigurni u  povrat svoje investicije, te čekaju stabilizaciju tržišta”, kazao je Musabegović.

Dodaje da se očekuje da će ovi projekti u narednih pola godina početi s realizacijom.

Kada je riječ o cijenama nekretnina, Musabegović kaže da se one nisu drastično mijenjale u zadnjih šest mjeseci, te da su trenutno u fazi stagnacije. Kada je riječ o Sarajevu i dalje su najtraženije nekretnine u općinama Novo Sarajevo i Novi Grad.

“U Novom Sarajevu cijena kvadrata u starogradnji se kreće od 4.000 KM do 4.500 KM, a u novogradnji oko 5.000. Općina Novi Grad je nešto povoljnija te se cijene kvadrata u starogradnji kreću od 3.500 KM do 4.000 KM, a  novogradnja ide od 4.000 KM”, pojasnio je Musabegović.

Kada je riječ o Općini Ilidža kvadrat u novogradnji košta oko 4.000 KM, a u starogradnji od 3.000 KM do 4.000 KM.

“Općine Centar i Stari Grad su rezervirane za klijente sa dubljim džepovima, gdje kvadrat u novogradnji košta od 6.000 KM do 8.000 KM, a u starogradnji od 5.000 KM do  6.000 KM što zavisi od kvadrature, spratnosti, rasporeda i stanja u kojem se stan nalazi”, kaže Musabegović.

Za naredni period Musabegović ne očekuje pad cijena, te kako kaže predviđa se nastavak trenda snažne potražnje.

“Ne očekujemo pad cijena, ali ni rast kakav se desio u prošloj godini. Moguć je blagi rast od nekih dva do tri posto uslijed inflacije, ali to je zanemarivo u odnosu na prošlu godinu”, zaključuje Musabegović.

Stabilizacija cijena u Srbiji

Ista situacija je i u Srbiji. Goran Marić, direktor kompanije MGMHIT koje se bavi hotelijerstvom i nekretninama za Bloomberg Adrija TV je kazao da je u prošloj godini zbog dolaska Rusa i Ukrajinaca došlo do skokovitog rasta cijena, posebno u segmentu rentanja.

“To su nevjerovatni skokovi. Naprimjer,  garsonjera koja se izdavala za 300 eura, počela se izdavati za duplo više. Cijene su rasle od 50 do 100 posto”, kazao je Marić.

Ističe da je trenutno došlo do stabilizacije cijena koja će se zadržati i naredni period.

“U narednom periodu će stagnirati cijene i rentanja i prodaje” dodaje Marić.

Osvrćući se na potražnju dijaspore za nekretninama Marić kaže da u zemljama Zapadne Evrope više ne postoje uslovi koji su postojali ranije i da je to razlog zašto se ljudi vraćaju u Adria region.

Analitičari Bloomberg Adrije za ovu godinu očekuju blagi rast građevinskog sektora u regiji “uglavnom zbog usporavanja stanogradnje, dok će s druge strane investicije javnog sektora u infrastrukturu ostati snažne”.

“Povlačenje potražnje vidimo kao glavni čimbenik usporavanja stanogradnje, u skladu s višim kamatama koje poskupljuju investicije”, naglašavaju naši analitičari.

Napokon bi trebalo doći i do dugo najavljivanog pada cijena nekretnina jer će niski realni prihodi, visoka inflacija i sve veće kamatne stope zakočiti potražnju. To će cijeli sektor usmjeriti prema projektima izgradnje javne infrastrukture koje će poticati države u sljedećih nekoliko godina.

Pad cijena od pet posto

“U skladu s nedavnim razvojem događaja – očekivanim mekim prizemljenjem ekonomija u regiji, plitkim tržištem rada, rastućim kamatama na stambene kredite i pritiscima na rast plaća pod uticajem inflacije, vidimo korekciju cijena nekretnina od oko pet posto u prosjeku do kraja 2023”, kažu analitičari.

Pojašnjavaju da svoj stav temelje na činjenici da se učinci agresivnog monetarnog stezanja još nisu u potpunosti materijalizirali, za razliku od razvijenijeg dijela EU-a koji sada doživljava korekcije tržišta nekretnina na puno višem nivou, ali se očekuje da će se to dogoditi u drugoj polovici godine.

“Nepotrebno je spominjati da bazni učinak igra važnu ulogu, drugim riječima, u sve lošijem okruženju ne može se očekivati da će se trend kretanja cijena nekretnina iz 2022. nastaviti”, zaključuje analitički tim BBA.

–Uz pomoć Svjetlana Šurlan–

Izvor: Mirela Haskić-Suša, Bloomberg Adria