Koji se stanovi u Srpskoj najviše prodaju - Nađi stan

Koji se stanovi u Srpskoj najviše prodaju

| 30.10.2023 | Novosti

Jednosobni stanovi i stanovi od 50 do 60 kvadrata najtraženiji su i najbrže se prodaju, saglasni su iz agencija za nekretnine i dodaju da su cijene trenutno stabilne, ali da bi se u narednom periodu mogao očekivati i sam pad cijena nekretnina.

Manojlo Popović, direktor agencije “Senzor nekretnine” iz Banjaluke, rekao je da se najviše traže dvosobni stanovi, odnosno oni od 50 do 60 kvadrata.

“Očekujemo da će u nekom narednom periodu doći do pada cijene stanova stare gradnje, koja se sada kreće od 1.800 do 2.700 KM, a što zavisi od lokacije, spratnosti, kao i samog stanja stana”, kazao je Popović.

Prema njegovim riječima, cijena novih stanova po kvadratu iznosi od 3.000 do 4.500 KM, ali se i tu primijeti manja tražnja.

“Očekujemo da u narednom periodu dođe do pada cijena novih stanova, jer su previsoke i nema više ko da kupuje stanove”, kazao je Popović.

Dragan Gruban, iz Agencije za nekretnine “Agent Enex” u Prijedoru i urednik Facebook stranice Dom.ba, za “Nezavisne novine” ističe da je u Prijedoru ekspanzija stanogradnje, te da se pojavljuje dosta investitora.

“Cijena kvadratnog metra u novoj gradnji, zavisno od lokacije, odnosno pozicije stana iznosi od 2.500 do 2.800 KM sa PDV-om. Što se tiče polovnih stanova, brzo se prodaju, tako da ni agencije ne mogu doći do informacije da se negdje prodaje stan, već je kupoprodaja završena”, rekao je Gruban.

Dodao je da se mladi bračni parovi odlučuju na kupovinu većih stanova, zbog odvojenih spavaćih soba, dok se, kako je rekao, penzioneri odlučuju na prodaju upravo takvih stanova.

“Oni nakon toga kupuju sebi manji stan u novoj gradnji, upravo zbog manjih obaveza”, rekao je Gruban.

Dodao je da je u vrijeme korone cijena polovnih stanova iznosila po kvadratu 1.800 KM, a sada je zabilježila skok za 1.000 KM po kvadratnom metru.

“Sada su se te cijene ustabilile i postale opšteprihvaćene na duže vrijeme”, kazao je Gruban i dodao da su najtraženiji stanovi od 50 do 60 kvadrata.

Da su stanovi ove kvadrature najtraženiji kaže i Dragan Milanović, direktor Agencije “Remax” Banjaluka, koji ističe za “Nezavisne novine” da je trenutno stagnacija što se tiče cijena stanova u gradu na Vrbasu.

“Što se tiče potražnje, najviše se traže jednosobni stanovi i oni od 50 do 60 kvadrata koji imaju dvije spavaće sobe i to uglavnom kupuju mladi bračni parovi koji imaju djecu”, kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, cijena stanova u staroj gradnji kreće se od 2.000 do 3.000 KM.

“Cijena novih stanova po kvadratu iznosi od 3.000 do 4.500 KM”, rekao je Milanović i dodao da je Banjaluka izuzetno atraktivna lokacija u RS, a stanove potražuju kupci sa svih strana.

Iz Republičkog zavoda za statistiku kazali su da je broj predviđenih stanova za gradnju u septembru ove godine u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u 2022. godini veći  za 67,4 odsto, a u odnosu na septembar lani veći je za 48,2 odsto.

Izvor: Dajana Vujatović, Nezavisne

Preporučujemo da pogledate blog: Cijene i prodaja nekretnina u Banjaluci – analiza trendova