Nastavlja li se rast kamatnih stopa na kredite? - Nađi stan

Nastavlja li se rast kamatnih stopa na kredite?

| 31.01.2023 | Novosti

Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini u prosjeku se kreću oko 3,5 posto i više su nego u zemljama evrozone, a njihov rast mogao bi se nastaviti i ove godine.

Evropska centralna banka u prošloj je godini ključne kamatne stope povećavala četiri puta kako bi se usporila inflacija i vratila na ciljani nivo od oko 2 posto, a taj bi se trend trebao nastaviti i u ovoj godini.

Zbog toga većina ekonomskih stručnjaka građanima koji imaju kredite sa promjenjivom kamatnom stopom savjetuje da ‘fiksiraju’ svoje kredite.

Na kraju decembra 2022. godine ukupni stambeni krediti iznosili su 2,51 milijarde KM ili 22,9 posto od ukupnih 10,95 milijardi kredita koji su plasirani stanovništvu posredstvom banaka iz Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni iz Centralne banke BiH iz koje nisu htjeli prognozirali hoće li se rast kamatnih stopa na kredite nastaviti i u ovoj godini jer, kako kažu, to pitanje nije u njihovoj nadležnosti.

Inače, prosječna nominalna kamatna stopa na stambene kredite u KM u studenome 2022. godine iznosila je npr. za kredite s promjenljivom kamatnom stopom i do 1 godine fiksne kamatne stope 3,69 posto, za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko 5 godina 3,32 posto, a za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 3,78 posto.

“Ako usporedimo kamatne stope na stambene kredite stanovništvu u BiH sa kamatnim stopama na iste kredite u zemljama evrozone, može se zaključiti da su u BiH kamatne stope na višem nivou nego u evrozoni”, ističu iz Centralne banke BiH.

Tako su, primjera radi, u evrozoni krediti sa promjenjivom kamatnom stopom i do 1 godine fiksne kamatne stope iznosili 2,93 posto (u BiH više za 76 baznih poena, b.p.), krediti sa fiksnom kamatnom stopom preko 5 godina 3,30 posto (u BiH više za 2 b.p.), te krediti sa fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 2,55 posto (u BiH više za 123 b.p.).

Iz Centralne banke BiH također su se osvrnuli i na inflaciju kazavši kako se očekuje njezino usporavanje.

“Negativni rizici na povećanje inflacije na koje smo ukazivali u prvom krugu projekcija u 2022. godini su se materijalizovali, o čemu smo izvještavali u svakom krugu brzih procjena inflacije. Projektovana je inflacija od 14,4 posto u 2022. godini te usporavanje u naredne dvije godine”, rekli su na kraju iz spomenute banke.

Izvor: Ivana Banovic, FENA

Preporučujemo da pogledate blog: Pad cijena nekretnina u 2023. Može li se očekivati?