Ponuda ne prati potražnju na tržištu nekretnina: Kvadrat stana u BiH sve skuplji - Nađi stan

Ponuda ne prati potražnju na tržištu nekretnina: Kvadrat stana u BiH sve skuplji

| 01.06.2023 | Novosti

Tek se s pojavom većeg broja nekretnina u novogradnji mogu očekivati promjene, kazao je Taso.

Da je kvadrat stana u Bosni i Hercegovini sve skuplji, pokazuju i posljednji podaci Državne agencije za statistiku. Tako je prosječna cijena prodatih novih stanova po kvadratnom metru u prvom kvartalu ove godine iznosila 2.368 KM i u poređenju s istim periodom prošle godine viša je za 5,3 posto.

Međutim, zanimljivo je i da je broj prodatih novih stanova u prvom kvartalu 2023. godine u odnosu na prvi kvartal lani veći za 10,8 posto!

Cijene stabilne

Definitivno je u odnosu na potražnju, kako nam objašnjava Maho Taso, stručnjak za nekretnine, prisutan manjak ponude, pogotovo u novogradnji. Taso naglašava da se praktično do kraja godine ne očekuje pad cijena nekretnina.

– O tome nema nekih većih naznaka. Može se očekivati stagnacija u narednih pola godine, eventualno godinu, ali do tada nema izgleda da će biti nekih većih promjena, budući da još nema dovoljno novogradnje ni kada je riječ o Sarajevu, kao i o Mostaru, pa i Tuzli. Cijene su stabilne posljednja tri-četiri mjeseca, mada pojedini investitori i dalje dižu cijene. Jednostavno, tek s pojavom većeg broja nekretnina u novogradnji mogu se očekivati neke promjene – opisao nam je Taso trenutnu situaciju na tržištu nekretnina.

Kamatne stope

Dok brojni građani ne mogu priuštiti nekretnine zbog njihovih nerealno visokih cijena, s druge strane potražnja je veoma velika. Taso navodi da banke i dalje drže kamate na dosta niskom nivou u poređenju s cijelom Evropom, pa i ostatkom svijeta.

Taso: Manjak ponude

– Imamo vrlo povoljne kamatne stope trenutno i to svakako pomaže dijelu stanovništva koje se finansira kreditima, a s druge strane imamo puno keša u opticaju i to se vidi prema podacima Centralne banke, gdje je rast depozita i dalje prisutan, tako da se, takoreći, jače nekretnine većinski finansiraju gotovinom – kazao nam je Taso.

U brojkama

* 3.201 KM prema podacima Numbea, najveće svjetske baze podataka, košta u prosjeku u BiH kvadrat stana u gradu.

* 2.229 KM košta kvadrat izvan centra.

* 4.465 KM košta kvadrat stana u centru Sarajeva.

* 2.534 KM košta kvadrat stana u Mostaru.

* 3.670 KM košta kvadrat stana u Banjoj Luci.

* 3.300 KM košta kvadrat stana u Tuzli.

Izvor: Meliha Smajkić, Avaz