Cijene stanova u stagnaciji - Nađi stan

Cijene stanova u stagnaciji

| 22.05.2023 | Novosti

Cijena kvadratnog metra stana u Republici Srpskoj od prošle godine konstantno je rasla. Ipak, svi koji potražuju stan u najvećem gradu Republike Srpske, sada mogu da odahnu, jer je došlo do stagnacije cijena.

Niža cijena uticala je i na bolju prodaju, kažu u Agenciji za nekretnine u Banjaluci. 

“Zaista ne mogu da tvrdim šta će se dešavati, ali evo, trenutno stanje je takvo da su cijene stagnirale. Smatramo da neće dolaziti ni do poskupljenja, a ni do spuštanja cijena. Trenutno, najskuplji kvadrat u našem gradu iznosi 4.600 KM po kvadratnom metru i njegova lokacija je u strogom centru grada. Kada govorimo o nešto jeftinijem, onda je to 2.400 KM po kvadratnom metru i njegova lokacija je u naselju Lazarevo odnosno Budžak”, kaže Barbara Fabić, agent za nekretnine.

Bijeljina

U Bijeljini je situacija nešto drugačija.

U odnosu na prethodni period, cijene stanova ostale su nepromijenjene.

Prosječna cijena kreće se oko 2.500 KM, a cijena stana u Bijeljini dostiže i cifru od 3.000 KM po metru kvadratnom.

Niža cijena u Semberiji može se očekivati u drugoj polovini tekuće godine. 

“Što se tiče Bijeljine, cijene građevinskog materijala nisu još počele da padaju, ali mi imamo informaciju da bi trebalo da dođe do toga, tako da ćemo pratiti cijene materijala. Ako se one smanje, i cijene stambenog, poslovnog, garažnog prostora, će se takođe smanjiti”, kaže Dragana Gajić.

Građevinski materijal

A cijena će, kažu u građevinskoj firmi u Bijeljini, ići dole u zavisnosti od toga koliko će da pojeftini građevinski materijal. Potražnje uvijek ima, bez obzira na oscilacije cijena.

Najviše se traže stanovi sa manjom kvadraturom, od 40 do 55 kvadrata, sa jednom ili dvije spavaće sobe. 

Kupci stanova u Republici Srpskoj najčešće su mladi bračni parovi i oni koji žive u inostranstvu, a planiraju da se vrate na ove prostore.

Cijenu kvadrata stana diktira više faktora kao što su lokacija, spratnost, sama kvadratura i pozicija stana.

Video prilog možete pogledati ovdje.

Izvor: ATV

Preporučujemo da pogledate blogove: