Ko kupuje nekretnine u Banjaluci: Najčešće plaćaju kešom, sve traženiji placevi i kuće - Nađi stan

Ko kupuje nekretnine u Banjaluci: Najčešće plaćaju kešom, sve traženiji placevi i kuće

| 26.01.2023 | Novosti

Za kupovinu stana u Banjaluci kredit više nije glavni način plaćanja. Ljudi sve više kupuju od vlastitog novca. Razlika u odnosu na godine prije je i što ih se sve više odlučuje na kupovinu placa i gradnju kuće. Na ovaj način, dobijaju više životnog prostora i privatnosti.

Po procjenama, polovina kupaca koja pazari nekretninu u najvećem gradu Srpske nije iz Banjaluke, već dolazi iz drugih mjesta ili iz inostrantva. Preostala polovina, oni iz Banjaluke, uglavnom kešom ili većim dijelom gotovine, plaća kupovinu stana.

Dragan Milanović iz agencije za nekretnine “Remax” objašnjava kako se, na primjer, nekome iz manje sredine isplati kupiti stan u Banjaluci, gdje je tržište nekretnina najživlje. Razlozi su i te kako opravdani, bilo da šalju djecu na školovanje ili odluče da stan iznajmljuju, jer u Banjaluci može da se dobije velika kirija. U svakom slučaju, stan u Banjaluci može se uvijek prodati, ako kome zatreba novac. Pitanje je da li se to može u manjim mjestima. Stanove kupuju i mladi parovi i to uglavnom posredstvom kredita.

– Na primjer, ima i roditelja koji prodaju nekretninu, pa dio novca daju djecu da oni nešto sebi kupe ili ima na taj način obezbijede dio novca. Ima i obrnutih slučajeva. Da par živi u manjem stanu, dobiju djecu, treba im više prostora, pa uzimaju kredit da doplate. Na primjer, imaju stan od 50 kvadrata, a treba im stan sa dvije spavaće sobe, pa uzmu 30.000 KM kredita da doplate nekretninu – pojašnjava Milanović za Srpskainfo.

U ovoj situaciji bila je naša sagovornica Sanja T. Ona i suprug prodali su stan od 40 kvadrata i kupili drugi, za dvadesetak kvadrata veći.

– Morali smo da podignemo dodatno još 50.000 KM. Uradili smo to prošle godine, u vrijeme najveće krize, kada su cijene divljale iz mjeseca u mjesec. Ali, više nismo mogli da čekamo. Nije bilo drugog način da riješimo stambeno pitanje. Stan koji smo imali nismo mogli da ostavimo i rentamo, mada smo oboje zaposleni, morali smo da ga prodamo. Sada nam je veća rata, ali kraći period otplate. Rate su već veće zbog rasta Euribora i mislim da neće stati na ovome – uvjerena je ona.

Agenti za nekretnine ponavljaju kako su cijene stanova u novogradnji prethodne godine značajno skočile gore. Za one koji uzimaju kredit za obezbijede krov nad glavom to je veoma otežavajuća okolnost.

-Opao je bonitet, tu su inflacija i poskupljenja. Mogli ste da opteretite platu sa 600, 700 maraka, a sada sve je poskupilo, pa možete sa 500 KM. Odmah vam je manji bonitet i manja mogućnost zaduženja. Osim toga, banke su malo povećale kamatne stope, Euribor je skočio, plus što su banke malo pooštrile kritertijume. Ovo su razlozi koji idu na štetu onima koji kreditima plaćaju stanove, a ide u prilog onima koji imaju gotov novac. Onima koji trebaju kredit, teže im je doći do njega, jer su opterećeniji životnim troškovima – ističe Milanović.

Za 150.000 KM, po procjenama, u najboljem slučaju može da se kupi stan do 50 kvadrata. Kvadrat stana, na primjer u Lazarevu, sada već košta do 3.000 maraka. Prostom računicom, potrebno je puno novca za kvadraturu koja je mala za život četvoročlane porodice. Inflacija i poskupljenja doveli su do promjene vrsta nekretnina koja se prodaje. Naime, pala je prodaja stanova u novogradnji, a povećana prodaja placeva, kuća i starih stanova. Jer, jeftinije je kupiti plac i napraviti kuću.

-Za 150.000 KM možete u Šargovcu, Drakuliću ili Motikama da kupiti plac i napravite kuću od 100 kvadrata. Za tu kvadraturu stana u centru trebate 300.000 KM. Oduvijek je bilo jeftinije praviti kuću, montažnu ili čvrstu gradnju. Sada se ta razlika povećala, jer su poskupile cijene stanova – pojašnjavaju agenti za nekretnine i dodaju kako se građevinski materijal, koji je uticao na cijenu gradnje, malo vratio u normalu.

Stevica P. kaže za Srpskainfo da njegova porodica planira da za oko 100.000 KM izgradi kuću od 120 kvadrata u okolini Banjaluke. Čekaju da im odobre kredit. Nije bilo komplikovano, jer su stavili pod hipoteku buduću kuću.

-Imamo stan od 42 kvadrata u užem centru grada. Nećemo ga prodavati, već ćemo ga rentati i na taj način vraćati kredit. Nije nam palo na pamet da kupujemo veći stan, hoćemo mir i da nam dijete ima više prostora i slobode – govori on.

Mali stanovi najprodavaniji

I dalje su najprodavaniji mali stanovi, sa jednom spavaćom sobom, oni čija je kvadratura 40, 50 kvadrata. Druga najtraženija struktura stanova su oni od 60 kvdrata koji imaju dvije spavaće sobe. Po procjenama, za male stanove treba 120.000-150.000 maraka. Upravo zato jer za njihovu kupovinu treba najmanje novca, imaju najviše kupaca. Ko će gdje da živi, u kojem naselju, da li će kupiti stan ili graditi kuću, zavisi od potreba porodice. Nekome više odgovara mir, da ima dvorište i više prostora, a nekome je važna blizina posla, vrtića ili škole za djecu.

Izvor: Željka Knežević, Srpskainfo