Smanjena potražnja za stanovima, od ljeta 2023. očekuje se pad cijena - Nađi stan

Smanjena potražnja za stanovima, od ljeta 2023. očekuje se pad cijena

| 18.11.2022 | Novosti

Cijene nekretnina u Bosni i Hercegovini neće rasti u narednom periodu, a od ljeta sljedeće godine očekuje se blagi pad.

”Od maja ove godine nismo zabilježili rast cijena”, za Bloomberg Adriju kazao je Dragan Milanović, direktor agencije za nekretnine Remax iz Banje Luke, dodajući da su cijene nekretnina od decembra prošle do maja ove godine porasle za oko 30 posto.

Inače, cijene nekretnina su dostigle rekorde te se za visoke iznose nudi jako malo kvadrata, posebno u Sarajevu.

Milanović pojašnjava da je zabilježen pad potražnje za oko 20 posto, između ostalog i zbog sadašnjih cijena nekretnina, ali i zbog rasta inflacije koja opterećuje budžete domaćinstava, rasta kamatnih stopa te pooštravanja uslova za stambeno kreditiranje.

”Cijene građevinskog materijala padaju, međutim to se ne može odmah reflektovati na cijene jer su investitori u početnoj fazi gradnje plaćali skuplji materijal. U nekim narednim projektima sigurno je da će cijene novogradnje biti niže. Do kraja ove i u prva dva kvartala naredne godine cijene će biti na ovom nivou, ali od trećeg kvartala očekujemo pad cijena”, dodaje Milanović.

Ranije je za Bloomberg Adriju i Tarik Musabegović, direktor agencije My Space, kazao isto.

“Trenutno se očekuje stagnacija cijena preko zime. Ne očekujemo ni pad niti porast navedenih u narednom periodu. Početak ljeta naredne godine mogao bi donijeti promjene”, dodaje Musabegović.

I analitičari Bloomberg Adrije navode da ćemo sljedeće godine svjedočiti velikoj korekciji cijena nekretnina u Adria regionu – za najmanje 10 posto u prosjeku, u odnosu na nivo iz 2022. godine.

Ističu da inflatorni pritisci utiču na realne plate, što guši tražnju u stambenom sektoru, dok uvećani troškovi građevinskog materijala i slabije investicije zbog usporavanja privrede, zajedno sa skupljim finansiranjem, guraju ponudu ka negativnoj tendenciji.

”Ankete o bankarskim kreditima u regionu pokazuju da banke u sve većoj mjeri nerado daju kredite preduzećima i potrošačima. U drugom kvartalu 2022. banke u Adria regionu su prijavile znatno pooštravanje standarda kreditiranja za hipoteke stanovništva”, naveli su analitičari Bloomberg Adrije.

Izvor: Mirela Haskić-Suša, Bloomberg Adria

Preporučujemo da pogledate blog: Pad cijena nekretnina u 2023. Može li se očekivati?